Direktorica MMF-a izbjegla službenu istragu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Francuski suci odlučili su u petak da neće podvrgnuti direktoricu MMF-a Christine Lagarde službenoj istraži o njezinoj ulozi u arbitražnoj isplati 285 milijuna eura pristaši bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Umjesto toga Lagarde je dobila status "nadziranog svjedoka" nakon dva puna dana ispitivanja o njezinoj odluci iz 2008. kao francuske ministrice financija da se arbitražom dokonča pravna bitka između države i poslovnog čovjeka Bernarda Tapiea.

Ova odluka rješava veliki problem za Lagarde, u ovom trenutku jedinog predstavnika Francuske na čelnom mjestu neke međunarodne institucije, kao i za Međunarodni monetarni fond za kojeg bi službena istraga nad njom bila veoma neugodna. Izlazeći iz pariškog suda u petak navečer Lagarde je pročitala priopćenje u kojem tvrdi kako nije djelovala protiv javnog interesa.

"Moja objašnjenja odgovorila su na pitanja o odlukama koje sam donijela u to vrijeme", rekla je novinarima. "Moj status kao nadziranog svjedoka za mene nije iznenađenje jer sam uvijek djelovala u interesu države i prema zakonu". "Sada je vrijeme da se vratim na posao u Washington, a dakako da ću informirati moj odbor", dodala je.

Slučaj u koji je Lagarde upetljana počinje 1993. kada je Tapie, često kontroverzna osoba u francuskom poslovnom svijetu i sportu, tužio državu tražeći naknadu nakon što je tada državnoj banci Credit Lyonnes prodao svoj udio u tvrtci za proizvodnju sportske opreme Adidas. Lagarde nije bila optužena da je imala financijske koristi iz isplate i nijekala je da je učinila nešto pogrešno odlučivši se za arbitražu koja je obogatila Tapiea. Sud ju je ispitivao zbog sudioništva u zloporabi sredstava jer nije poslušala svoje savjetnike nego se odlučila za arbitražu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter