Direktori Vatikanske banke dali ostavku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Direktor i zamjenik direktora Vatikanske banke u ponedjeljak su dali ostavku jer je jedan svećenik blizak banci uhićen i optužen za nakanu da 20 milijuna eura prokrijumčari iz Švicarske u Italiju.

U priopćenju iz Vatikana kaže se da su Paolo Cipriani i Massimo Tulli predali ostavke tri dana nakon uhićenja msgr. Nunzija Scarana, vatikanskog računovođe nad kojim talijanske vlasti vode dvije istrage.

Ernst von Freyberg, predsjednik banke bit će privremeni glavni direktor, a otvorit će se i novi položaj glavnoga upravitelja rizicima kako bi banka poslovala u skladu s financijskim propisima.

U ovome najnovijem skandalu koji potresa Vatikansku banku, 61-godišnji Scarano uhićen je u petak zajedno s tajnim agentom Giovannijem Zitom te s brokerom Giovannijem Carenziom.

Njih su trojica optužena da su planirala 20 milijuna eura gotovine prokrijumčariti iz Švicarske u južnotalijanski grad Salerno u kojem su Scaranovi bogati prijatelji iz brodarske industrije. U Salernu se protiv Scarana već vodi istraga zbog sumnje u pranje novca.

Dvojica direktora Vatikanske banke koja se službeno zove Institut za vjerska djela (IOR), podnijela su ostavku samo nekoliko dana nakon što je papa Franjo osnovao posebno istražno povjerenstvo koje bi trebalo stati na kraj starim problemima te banke. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter