Direktori pronevjerili 12 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Djelatnici Odjela gospodarskog kriminaliteta proveli su kriminalisticko istraživanje nad cetvoricom direktora iz Rijeke. Neslužbeni izvori navode da se radi o Damiru Jureticu (48), Marijanu Tuškanu (51), Zvonku Stancinu (56) i Marijanu Kljucariceku (71) protiv kojih ce biti podneseno posebno izvješce redovnim putem rijeckom Županijskom državnom odvjetništvu.

Krim-obradom je utvrdeno da su Juretic, u svojstvu direktora, i Tuškan, kao predsjednik Nadzornog odbora, zloporabili ovlasti u gospodarskom poslovanju tako što su kredit za obrtna sredstva Elektroluxa, temeljem zakljucenog ugovora o pozajmici, protivno namjeni i bez ugovorenih sredstava povrata pozajmice, plasirali tvrtki iz Pule, u kojoj je Tuškan bio direktor. Tvrtka iz Pule nije vratila pozajmicu, vec je nad istom pokrenut stecajni postupak te su tako rijecki Elektrolux oštetili za 2.870.000 kuna.

Nadalje, sumnjici ih se da su zloporabili ovlasti u gospodarskom poslovanju, grubo prekršili pravila poslovanja glede uporabe i upravljanja imovinom Elektroluxa s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za drugu tvrtku u vlasništvu Tuškana. Zakljucili su sedam ugovora o kratkorocnim pozajmicama na iznos od ukupno 2.292.670 kuna, koja su plasirana Tuškanovoj tvrtki, a koja nije imala prihoda iz tekuceg poslovanja.

Nakon što je 30. svibnja 2008. protekao rok povrata pozajmica, sredstva do današnjeg dana nisu vracena. Pored toga, Tuškan se sumnjici da je zloporabio položaj i ovlasti tako što je sredstva svoje tvrtke iz Rijeke u iznosu od 300.000 kuna iskoristio za kupnju nekretnine za privatne potrebe.

Iz PU primorsko-goranske se takoder navodi da je utvrdeno da su Tuškan, kao predsjednik Nadzornog odbora Elektroluxa, Stancin, kao zamjenik clana Uprave Elektroluxa, i Kljucaricek, kao predsjednik Uprave špediterske tvrtke Transadria, tijekom prosinca 2008. zloporabili položaj i ovlasti. Oštetili su državni proracun izbjegavajuci placanje PDV-a u iznosu od najmanje 2,9 milijuna kuna. Elektrolux su oštetili za oko cetiri milijuna kuna te ga doveli u blokadu.


Podijeli: Facebook Twiter