Direktor Vodovoda dao si stimulaciju bez NO-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tek što je zasjeo na celnu funkciju gradskog komunalnog poduzeca Vodovod Pula novi direktor Darko Višnjic donio je odluku po kojoj sam sebi dodjeljuje stimulaciju. Prema dokumentu kojim raspolažemo, Višnjic se pozvao na Kolektivni ugovor društva po kojem svaki radnik, ovisno o ocjeni svojeg pretpostavljenog, može biti stimuliran s maksimalno sedam posto vecom placom, te je i na sebe odlucio primijeniti ista pravila.

Buduci da sam sebe ipak ne može ocjenjivati, svoju stimulaciju je odlucio odredivati temeljem prosjecne ocjene stimulacije dobivene iz ocjena svih radnika. Mogucnost da mu se isplati deblja platna bušta Višnjic je donio 26. sijecnja, s tim da je odlucio da se naputak o stimulaciji primjenjuje retrogradno, pocevši od 1. sijecnja. Dakle, ni mjesec dana nakon što je 6. prosinca stupio na dužnost, prvom covjeku Vodovoda pripalo je pravo na stimulaciju.

Boljuncic: U ugovoru direktor nema predvidenu stimulaciju
Nedugo nakon stupanja na dužnost Višnjic nije donio samo naputak o stimulaciji vec i još jednu spornu odluku. Naime, novi je direktor s prvi danom sijecnja sve platne liste proglasio poslovnom tajnom. Prema obavijesti koju je napisao istog dana kad i naputak, radnik koji prekrši ovu odluku cini osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa te mu prijeti gubitak posla.

Odluku o stimulaciji Višnjic je potpisao bez znanja Nadzornog odbora koji bi mu eventualno mogao odrediti dodatak na placu ovisno o njegovim poslovnim rezultatima. Naime, predsjednik Nadzornog odbora Valter Boljuncic prekjucer nam je potvrdio da nije upoznat s naputkom o stimulaciji te da na posljednjem sastanku NO-a koji je održan pocetkom sijecnja o tome nisu uopce raspravljali.

- Na sastanku nisam bio, ali sam saznao da nisu govorili o naputku o stimulaciji. Takoder, u ugovoru o radu direktor Vodovoda nema predvidenu stimulaciju, kazao je Boljuncic.

Naknadni pisani odgovor koji je stigao iz Odsjeka za informiranje Grada Pule stoga je i više nego zbunjujuci jer ispada da u Nadzornom odboru trebaju biti upoznati s ovim dokumentima.

"Direktor Vodovoda zatražio je od Nadzornog odbora da raspravi postojecu 'Odluku o poslovnoj tajni' iz 2004. godine, a koju je zatekao pri dolasku u društvo, kao i Naputak o stimulativnom dijelu place koji nije na snazi", piše u odgovoru pa ostaje nejasno kada je Višnjic zatražio od Nadzornog odbora da raspravi ove odluke buduci da predsjednik Nadzornog odbora kaže da o tome uopce nisu razgovarali!? Kako je moguce da Nadzorni odbor odluke treba tek raspraviti, a istovremeno direktor Vodovoda 26. sijecnja obavještava sve radnike da od 1. sijecnja vrijedi tajnost platnih lista zbog cega je moguc i otkaz!?



Grad Pula: Naputak o stimulaciji se još ne primjenjuje
U odgovoru Grada tvrdi se da se naputak o stimulaciji još ne primjenjuje, pa je nejasno zašto je direktor ovaj dokument vec dostavio svim sektorima, službama i odjelima Vodovoda te ga je i arhivirao. Uostalom, u naputku jasno piše da se primjenjuju od 1. sijecnja, što cudi ako, prema rijecima Grada, nije na snazi.

Pokušali smo od procelnika Ureda gradonacelnika Bernarda Zenzerovica zatražiti dodatna pojašnjenja, ali nam se ne javlja na pozive od kad smo se pocetkom tjedna poceli raspitivati o ovom slucaju.

Nadležne smo za objašnjenja zatražili još u ponedjeljak, ukljucujuci direktora Vodovoda, ali smo uspjeli razgovarati jedino s njegovom tajnicom koja nam je porucila da se odgovor sprema i da ce nas direktor zasigurno kontaktirati. Jucer je stigao odgovor koji je identican onome iz Grada. Ocito je da je rijec o pokušaju naknadnog zataškavanja informacije o spornim dokumentima nakon što su iscurili u javnost. Na sve ove odluke u meduvremenu je reagirao i Sindikat Istre i Kvarnera koji djeluje u Vodovodu.

- Obavijest nije namijenjena strucnoj službi obracuna placa, vec svim radnicima koji se zapravo upozoravaju da ne smiju nikome pokazivati svoju buštu jer, u suprotnom, mogu dobiti otkaz! Najvjerojatnije je rijec o pokušaju da se onemoguci uvid u stimulaciju radnika koja se, zbog nerazradenih objektivnih kriterija, temelji na subjektivnim procjenama rukovoditelja i izaziva sumnju u pravednost, smatra Bruno Bulic, predsjednik SIK-a.

Upozorava da je problem možda u tome što je Višnjic prije dolaska u Vodovod godinama radio u inozemstvu i privatnim firmama, pa je malo "pobrkao loncice" zaboravivši da u javnim poduzecima nema tajnosti placa te da pojam tajnosti ne znaci da radnik ne smije pokazati svoju placu, vec da je uvid u placu radnika uvjetovan suglasnošcu radnika, a ne direktora.

SIK: Primjenjuje li se tajnost bušti i na supružnike?
U SIK-u se pitaju misli li ovu odluku direktor primijeniti i na supružnike koji rade u Vodovodu i koji si po novome ne bi smjeli reci koju placu primaju!? Zbog takve odluke ispada da radnik ne bi mogao više dignuti kredit u banci gdje takoder traže platne liste.

- S takvom arogancijom jednog direktora u pulskom Vodovodu radnici se do sada zaista nikad nisu suocili. Takoder, nisu svjedocili ni da direktor sam sebi dodjeljuje stimulaciju iako s menadžerskim ugovorom ima jednu od najvecih placa medu direktorima gradskih komunalnih poduzeca, dodao je Bulic. Nada se da Grad Pula nije za Vodovod tražio direktora koji ce disciplinskim naputcima i samonagradivanjem širiti atmosferu nezadovoljstva i straha.

Višnjic je na celnu funkciju Vodovoda došao nakon što je krajem prošle godine razriješen dotadašnji direktor Aurelio Buic. Kao razlog smjene, gradonacelnik Boris Miletic je tada, izmedu ostalog, naveo narušene meduljudske odnose. Sumnjamo da ce ih popraviti direktorovo pogodovanje samom sebi i prijetnja otkazom radnicima koji govore o svojim placama. (Piše Maša JERIN)

Placa direktora Vodovoda u prosincu 11.600 kuna
Prema odluci Grada Pule placa direktora javnog poduzeca ne može biti veca od place nadležnog procelnika. Je li u slucaju komunalnog poduzeca Vodovod poštivana ova odluka? Nadležni procelnik za komunalni sustav Damir Prhat kazao je da mu "cista" placa iznosi 11.490 kuna. Kada mu se uracuna minuli rad i naknadu za prijevoz mjesecna mu se primanja penju na oko 13.000 kuna.
Direktor Vodovoda tvrdi da je njegova placa izjednacena s visinom place procelnika nadležnog tijela Grada Pule te da je u prosincu 2010. godine primio neto 11.614,66 kune.

Medutim, to ne može biti puna placa buduci da je s radom Darko Višnjic poceo 6. prosinca, a takoder je nepoznanica je li u tom iznosu uracunata naknada za prijevoz i minuli rad. Uz maksimalnu stimulaciju od sedam posto, placa bi mu se u ovom slucaju popela na oko 12.400 kuna.
U 2009. godine prosjecna mjesecna placa direktora u Vodovodu iznosila je oko 14.000 kuna.

Place u komunalnim poduzecima moraju biti javne
Iz Grada Pule porucuju da podaci o visinama placa zaposlenih u gradskoj upravi kao i u komunalnim poduzecima u vlasništvu i suvlasništvu Grada te javnim ustanovama moraju biti javni i dostupni svim gradanima.

"Grad Pula jedan je od vlasnika Vodovoda. Sva Izvješca o radu, kao i financijska i izvješca usvajaju se na Gradskom vijecu te su kao takva javna i dostupna ne samo vijecnicima vec i široj javnosti", piše u odgovoru koji je potpisan samo s: Odsjek za informiranje.

Darko Višnjic istice da je Odluka o poslovnoj tajni u Vodovodu, temeljem koje je napisao obavijest radnicima u kojima im prijeti otkazom, donesena još u lipnju 2004. godine.
- Tu odluku sam zatekao u trgovackom društvu kada sam stupio na dužnost, i ne mogu je komentirati s obzirom na vremenski odmak. Držim da je donesena prvenstveno s ciljem zaštite privatnosti djelatnika, napisao je u svojem dopisu direktor.

Prema odgovorima Grada i direktora Vodovoda proizlazi da ni ova odluka o tajnosti placa kao ni naputak o stimulaciji nisu na snazi.
- Vjerujem da ce odluka Nadzornog odbora osigurati i daljnju transparentnost u poslovanju Vodovoda što je jedna od osnovnih odrednica funkcioniranja gradske uprave i gradskih poduzeca, dodaje Višnjic.


Podijeli: Facebook Twiter