Direktor Plinare o "novootkrivenih" 20 km plinovoda

Trenutno se plinoficira pulsko naselje Gregovica (M. ANGELINI)
Trenutno se plinoficira pulsko naselje Gregovica (M. ANGELINI)

Otkako je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Pule Ladonjin vijećnik Mauricio Licul govorio o velikom propustu Plinare, koja je utvrdila da pod Pulom postoji još 20 kilometara plinske mreže, ne stišava se bura u javnosti. Ogorčenje je još i veće kada se uzme u obzir da je zbog tog propusta Plinara, uz već dobivenih 95 milijuna kuna, zatražila i dobila odobrenje za dodatno zaduživanje od 23 milijuna kuna, a sve da bi dovršila započeti projekt plinofikacije.

- Plinara je prva koja je imala uvid u katastar vodova i on već 10 godina postoji u digitalnom obliku, što znači da se točno zna gdje je 11 tisuća priključaka, ponovio je Licul, kazavši da stoga nema nikakvog opravdanja za ovaj propust.

- Jednom kada se plinovod zatrpa, ako se odmah ne snimi i ne ucrta u karte, može se reći da je zauvijek "izgubljen". To je upravo ono što mi danas i radimo, paralelno s izradom nove mreže. Naša je odgovornost da napravimo snimku trenutačnog stanja i uvrstimo ga u katastar vodova. Ne može se nikoga kriviti što to prije nije bilo napravljeno jer je pitanje u kojim se sve uvjetima i s kakvom opremom tada radilo, odgovara na napade direktor Plinare Dean Kocijančić.

Dodaje da su u inventurnim listama, koje su bile jedino mjerodavno što se moglo unijeti u Plinaru prilikom njezina osnutka 1998. godine, bili pogon za proizvodnju gradskog plina i plinovodi po starim nazivima ulica.

- Kada su se 1991. mijenjali nazivi ulica trebalo je sve inventurne liste komisijski promijeniti i uskladiti s današnjim nazivima ulica. To nije učinjeno, a inventurne liste smo naslijedili, ističe Kocijančić.

Na upit u kojim to naseljima ima viška plinovoda u odnosu na inventurne liste te jesu li na tom području imali potrošače kojima su slali račune za plin, direktor odgovara da u svim naseljima ima viška plinske mreže u odnosu na stanje u njihovom starom katastru vodova - u nekima više, u nekima manje.

- Potrošača je tu bilo jer je baza podataka koju smo naslijedili i preuzeli od Ine bila relativno točna. S druge strane, prilikom ispitivanja unutarnjih instalacija u nekim stanovima pronašli smo plinomjere koji su bili plombirani te ih nismo imali u našoj evidenciji i građani na ovim adresama nisu primali račune za korištenje plina. Ako netko nije ucrtao nešto u katastar vodova koji se vodio ručno na paus-papiru, taj plinovod "ne postoji", kaže Kocijančić. (piše Nera SOFTIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter