Direktor i cetiri šefa HEP-a pod istragom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šef Uprave HEP-a Ivan Mravak prvoosumnjiceni je u istražnom zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu zbog zloporabe položaja i ovlasti u aferi s HDZ-ovcem Radom Buljubašicem kojemu je HEP davao placu, iako je radno vrijeme odradivao u središnjici vladajuceg HDZ-a.

Državno odvjetništvo danas je Županijskom sudu u Zagrebu uputilo istražni zahtjev u kojemu sumnjici Mravka te još cetvoricu šefova razlicitih direkcija i pogona u HEP-u da su lažno zaposlenom Buljubašicu priskrbili veliku nepripadajucu korist, tešku oko 580 tisuca kuna. Time što su Buljubašica fiktivno zaposlili u svibnju 2006. godine i davali mu nezasluženu mjesecnu placu sve do prošlog mjeseca, kada je afera provaljena u medijima, placali mu mobitel i omogucili otkup HEP-ovog stana i garaže u Zagrebu pod povoljnijim uvjetima, celnici HEP-a državu su po procjeni Županijskog odvjetnika oštetili za ukupno 671.159 kuna.

Nadležno državno odvjetništvo predlaže sudu i da se Buljubašicu privremeno oduzme protupravno stecena imovinska dobit te mu zabrani prodaju ili stavljanje pod hipoteku stana i garaže koju je otkupio od HEP-a.

Uz Mravka, Županijsko državno odvjetništvo sumnjici i direktora HEP proizvodnje Željka Dorica, direktora HEP-ove Direkcije za pravne, kadrovske i opce poslove Antuna Crnica, direktora pogona elektrana, toplane Zagreb Mladena Belju te rukovoditelja službe pripreme i održavanja Aleksandra Bernika.

Podsjetimo, sredinom kolovoza izbila je medijska afera kada su glasine o tome da HEP služi za uhljebljenje clanova HDZ-a dobile potvrdu u prici o Radi Buljubašicu, povratniku iz Australije, po zanimanju tokaru, koji je na racun clanske iskaznice HDZ-a dobio fiktivno zaposlenje u HEP-u, dok je u stvari radio u stranackoj središnjici. Od HEP-a je, iako na posao uopce nije dolazio, dobio na korištenje i stan od 89 cetvornih metara, koji je prošle godine otkupio po upola nižoj cijeni od tržišne.

- Na placi sam samo u HEP-u. Nekoliko dana sam tamo, nekoliko dana u HDZ-u. Uskoro cu regulirati status. Bit cu zaposlen samo u HDZ-u, priznao je Buljubašic.

Afera Rade Buljubašica samo je kap u moru sumnjivih postupaka rukovodstva HEP-a zbog kojih poslovanje tog javnog poduzeca i dalje preispituju USKOK i DORH.

 


Podijeli: Facebook Twiter