Direktor FBI-ja objavio istragu o Hillary Clinton

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Direktor FBI-ja djelovao je protiv volje svoje šefice, ministrice pravosuđa Lorette Lynch, kada je objavio novu istragu o korištenju privatne elektronske pošte Hillary Clinton dok je bila državna tajnica, a prije održavanja američkih predsjedničkih izbora, izvijestili su u subotu američki mediji.

Lynch je neprikladnom smatrala javnu objavu tekućih postupaka FBI-ja s potencijalnim implikacijama za predsjedničku kandidatkinju, nešto manje od dva tjedna prije izbora, prenose CNN i New Yorker, pozivajući se na vladine dužnosnike.

Lynch je direktoru FBI-ja Jamesu Comeyu dala naputak da se drži dugogodišnje prakse te da izbjegne poteze koji bi mogli utjecati na ishod predsjedničkih izbora.

No, Comey je u petak pismeno obavijestio američki Kongres da FBI pregledava nove emailove koji bi mogli biti važni u istrazi o Clintoninu korištenju privatne elektronske pošte dok je obnašala dužnost državne tajnice (2009. - 2013.). FBI je istraživao je li Clinton prekršila zakon kada je poslovnu komunikaciju obavljala sa svog privatnog servera i privatne elektronske pošte, a ne službene.

Comey je istaknuo da je smatrao svojom obvezom informaciju objaviti javno. On je republikanac, no dosad nije pokazivao pristranost.

Jednogodišnja istraga pokazala je da je Clinton "iznimno neoprezno" koristila elektronsku poštu i da je najmanje 110 emailova sadržavalo povjerljive podatke, no utvrđeno je je da nije prekršila zakon.

Clinton (69) je i dalje u vodstvu u utrci za izbore 8. studenoga pred republikanskim suparnikom Donaldom Trumpom. Ima jasnu prednost u anketama, a u 34 od 50 američkih saveznih država glasovanje za nasljednika predsjednika Baracka Obame već je počelo. I sam Obama uključit će se idući tjedan u kampanju kako bi pomogao svojoj bivšoj državnoj tajnici.

No, sjenu na njezinu kampanju u petak je bacilo ponovno aktiviranje skandala koji je prati tijekom cijele utrke: istraga o korištenju privatne elektroničke pošte dok je bila na čelu State Departmenta.

Trump je s oduševljenjem dočekao vijest da agenti FBI-ja istražuju novootkrivenu skupinu e-mailova poslanih na privatnu adresu Hillary Clinton, kako bi utvrdili otkrivaju li neke službene tajne.

Vjerovalo se da je istraga završila u srpnju, kada je FBI preporučio da se protiv Clinton ne podiže optužnica, iako je ocijenio da je koristeći privatni server bila "krajnje nemarna".

Pismo direktora FBI-ja Jamesa Comeyja američkim zastupnicima o ponovnom otvaranju istrage šokiralo je suradnike Hillary Clinton i potreslo svjetska tržišta.

Clinton tvrdi da to nije fer i traži da Comey otkrije više informacija o istrazi, ističući kako je "uvjerena" da će glasači, a i FBI, zaključiti da nije učinila ništa pogrešno.

"Američki narod zaslužuje da odmah dobije sve i potpune činjenice", kazala je. "Ne znamo činjenice, zato tražimo od FBI-ja da objavi sve informacije koje posjeduje."

Clinton se žestoko brani jer Trump, i sam do grla upleten u skandal oko navodnog spolnog uznemiravanja, tvrdi da nije podobna da bude predsjednica.

Mogućnost da bi nova istraga mogla nanijeti štetu Clinton potresla je tržišta. Vrijednost američkih dionica, dolara i cijene nafte pali su zbog bojazni da bi izborni rezultat mogao biti neizvjestan do samoga kraja.

Comey je u pismu zastupnicima otkrio da je "FBI doznao za postojanje e-mail poruka koje su, kako se čini, relevantne za istragu" i da će poduzeti "potrebne istražne radnje."

Njezina kampanja ogorčena je i sumnja da bi ponovno otvaranje istrage moglo biti politički motivirano, jer je, kako je kazala Clinton, pismo poslano samo "republikanskim zastupnicima Zastupničkog doma".

"Uvjerena sam da, što god bilo posrijedi, oni neće promijeniti zaključak iz srpnja", istaknula je.

Po pisanju New York Timesa, nove e-mail poruke otkrivene su pošto su agenti zaplijenili elektroničke uređaje koje su koristili njezina najbliža suradnica, Huma Abedin, i njezin suprug Anthony Weiner.

Weiner, bivši demokratski kongresnik koji je 2011. podnio ostavku nakon što je otkriveno da je slao eksplicitne online poruke, pod istragom je zbog optužbi da je slao ljubavne poruke 15-godišnjoj djevojčici.

NBC News je objavio da je novotokrivene poruke Abedin poslala Clinton s laptopa koji je koristio Weiner, čije su ambicije da postane gradonačelnik New Yorka propale zbog sličnih optužbi 2013. godine.

Ovaj preokret Trump je jedva dočekao jer zaostaje u anketama i na nacionalnoj razini i u ključnim neodlučnim državama u kojima mora pobijediti da bi ušao u Bijelu kuću. On čak prijeti da neće priznati izborni rezultat ako izgubi.

"Ne smijemo dopustiti njezine spletke u Ovalnom uredu", rekao je 70-godišnji milijarder na skupu u New Hampshireu, dok su njegove pristaše uzvikivale "Zatvorite je!".

"Jako poštujem to što FBI i Ministarstvo pravosuđa sada imaju hrabrosti ispraviti strašnu pogrešku koju su počinili", kazao je Trump.

Republikanci na Capitol Hillu također su presretni zbog novih nedaća koje su zadesile Clinton.

Trey Gowdy, predsjednik odbora Zastupničkog doma koji je prvi otkrio taj skandal, rekao je za Fox News da je sve ovo što se događa prirodna posljedica njezine odluke da koristi privatnu elektroničku poštu. "Razumijem da je ljuta i da joj ne odgovara tajming, ali ne mora tražiti dalje od sebe", kazao je Gowdy, čiji odbor istražuje postupanje Clinton u slučaju terorističkog napada na američki konzulat u Bengaziju 2012. u kojem su poginula četvorica Amerikanaca uključujući veleposlanika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter