Dirajte u tajkune, ne u umirovljenike!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog najave da ce se u trecem rebalansu proracuna rezati mirovine, sutra se s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor sastaju predstavnici Hrvatske stranke umirovljenika, Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matice umirovljenika Hrvatske.

Nakon sastanka s Vladom, koordinacija umirovljenickih udruga u srijedu ce dati svoj konacni stav vezan za Kosoricin prijedlog koji predvida da se mirovine ne smanjuju samo onim umirovljenicima koji vec životare s mirovinama manjim od 2.000 kuna, a njih je oko 50 posto od ukupne umirovljenicke populacije koja u ovom trenutku broji oko 1,07 milijuna osoba.

Dakle, za ostalih pola milijuna penzionera mirovine bi se smanjile; Vlada želi mirovine od 2.000 do 2.500 kuna smanjiti za tri posto, do 3.000 kuna za cetiri posto, do 3.500 kuna za pet posto i tako za jedan postotni bod na svakih 500 kuna, sve do 6.000 kuna. Sve mirovine iznad 6.000 kuna smanjile bi se za deset posto, a u istom bi se postotku trebale smanjiti i povlaštene mirovine.

Koordinacija umirovljenickih udruga vec je jasno dala do znanja da nece pristati na pokušaj zahvacanja u mirovine radi rješavanja ekonomske krize i zatražila hitan sastanak s Vladom. Upozoravaju da vec oko 70 posto umirovljenika u Hrvatskoj ima mirovinu nižu od 1.700 kuna, što je granica siromaštva po kriterijima Europske unije.

- Ukoliko ne dode do promjene prijedloga, SUH Pula, kao i ostale podružnice iz Istre, organizirat ce protestni skup svih umirovljenika bilo u Istri ili Zagrebu, veli predsjednica pulske podružnice SUH-a Neta Žikovic. .

U Istri trenutno živi 50.625 umirovljenika, a pretpostavlja se da bi Kosoricnin prijedlog pogodio oko 25.000 penzionera koji bi primali umanjenu mirovinu.

Prema posljednjim dostupnim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje najviše, oko 37 posto, istarskih umirovljenika ili njih 18.000 prima izmedu 2.000 i 3.000 kuna mirovine, a njihove bi se mirovine u prosjeku smanjile za 87 kuna. Za oko 20 posto umirovljenika iz Istre koji dobivaju mirovine izmedu 3.000 i 4.000 kuna prosjecno smanjenje bilo bi oko 157 kuna.

Mirovine se ne bi mijenjale za oko 50 posto umirovljenika koji imaju do 2.000 kuna penzije, medu njima je i oko 1.200 osoba za koje je upitno kako uopce žive s manje od 500 kuna mirovine.

- Umirovljenici su cijeli svoj radni vijek odvajali za sebe i društvo, stoga nemojte dirati u steceno pravo, dirajte u tajkune, u one koji ne placaju poreze i koji ih duguju, kao i one koji su se neopravdano obogatili i svoj novac drže u stranim bankama, istaknuo je i predsjednik Zajednice udruga Matice umirovljenika Istarske županije Bruno Stermotic.


Podijeli: Facebook Twiter