Đir po pulskom Sajmu starina

Na štandovima u Ciscuttijevoj svatko će naći nešto zanimljivo
Na štandovima u Ciscuttijevoj svatko će naći nešto zanimljivo

Od bizarnih sitnica koje su davnih dana izgubile svoju funkciju, poput punjača i maski za stare modele mobitela, do vrijednih secesijskih ukrasa ili stogodišnjih istarskih etnografskih predmeta - sve se to može naći na šarolikom i živahnom Sajmu starina u pulskoj Ciscuttijevoj ulici, koji se održava već deset godina. I dok se u ostatku godine održava samo subotom, tijekom ljetne sezone moguće ga je obići svakodnevno.

Stvari koje su koristili naši djedovi i bake nekima će možda biti suvišne i ubrzo će završiti u smeću, no postoje sakupljači, i to ama baš svega, koji će takvo što često dobro platiti. Čak i stare razglednice i čestitke imaju svoje ljubitelje. Takvi predmeti, stari i više od sto godina, većinom nemaju veliku novčanu vrijednost, ali skrivaju brojne uspomene nekih davno zaboravljenih ljudi. Prodavači ih razvrstavaju po kategorijama, kao što su gradovi, države, umjetnost ili namjena.

Vintage, modni stil koji obuhvaća razdoblje sredine prošlog stoljeća, posljednjih je godina postao veliki trend. Bakine suknje, haljine, nakit i torbice ponovno se vade iz ormara, a oni koji ih nemaju pronalaze ih na buvljacima i sajmovima antikviteta, kao što je ovaj pulski.

To nam je potvrdila i prodavačica torbica, koja osim vlastitih uradaka i torbi od prije četrdesetak godina, prodaje i primjerke iz dvadesetih godina prošlog stoljeća kojima su, da bi bili nosivi, potrebni samo sitni popravci. Torbica na sajmu ima svakakvih, od vojničkih do onih za posebne prigode, no prolaznicima sigurno u oči upada ona napravljena od malog krokodila s glavom i nogama.

Njezin prodavač kaže da je prodaje za sto eura, iako vrijedi puno više. U vintage stil spada i slušanje ploča umjesto mp3 playera ili CD-a pa se tako na sajmu često mogu sresti mladi ljudi kako prebiru po pločama bendova iz doba Woodstocka.

Osim numizmatičara i filatelista, postoje i sakupljači drugih predmeta kao što su starinske žličice, raznorazne naljepnice ili pak figurice sova.

- Svaki tjedan do mog štanda dođe barem jedan sakupljač sova. Većinom su to gospođe koje ih vole jer simboliziraju mudrost, rekao nam je prodavač koji u širokoj ponudi raznih stvarčica prodaje i naočale iz 20-ih godina prošlog stoljeća, koje izgledaju kao preteča popularnih "lenonki".

Na sajmu će svatko zasigurno naći nešto što mu se sviđa ili mu pobuđuje uspomenu na neka stara vremena. To su nebrojene serije knjiga o Titu, zatim enciklopedije o njegovom životu ili pak biste svih veličina. Ljubitelji oružja mogu kupiti kubure koje vrijede od četiristo do tri i pol tisuće kuna, mačeve, bodeže, noževe ili pak čahure metaka za samo pet kuna. Zarade ponekad ima, a nekad i ne, kažu nam prodavači koji ovaj posao rade iz ljubavi prema starinama. Druge je ipak na prodavanje vlastitih antikviteta natjerala ekonomska kriza.

Sajam još krije i igračke iz međuratnog doba, posuđe iz doba art decoa, vrtne patuljke, prastare molitvenike u svim dimenzijama te nebrojene druge stvari koje su davno napustile svoje vlasnike. (A. ŠIMIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter