Diplomu im nitko ne priznaje, pa rade potplaćene

Ilustracija (D. KOVAČEVIĆ)
Ilustracija (D. KOVAČEVIĆ)

Tridesetak medicinskih sestara koje rade u pulskoj Općoj bolnici u ovom trenutku dobivaju i do 600 kuna manju plaću i rade na niže rangiranim poslovima u odnosu na njihovu stručnu spremu. One su svojevremeno stekle diplomu prvostupnika na pulskoj Politehnici, no ta im diploma ne vrijedi ništa! 

Iako su same platile studij koji bi im u budućnosti osigurao bolje plaćen posao, uloženo nikada nisu dobile nazad, a danas su u pulskoj bolnici zaposlene na istim poslovima na kojima su radile prije studija. Rade na poslovima za koji je potrebna samo srednja stručna sprema.

Postoji nada

Pomoćnica sanacijske upraviteljice za sestrinstvo diplomirana medicinska sestra Irina Pucić veli da su te sestre izigrane rekavši da uz ovih 30-tak koje su studirale na Politehnici,  još 15-sestara je nastavilo studij u Mariboru ali još nisu diplomirale. Pucić potvrđuje da ipak postoji nada za sve one sestre koje su na studij odlazile u susjednu BiH (Bihać) ili na Politehniku  jer, kako kaže, prije godinu i pol dana Hrvatska komora medicinskih sestra pružila je mogućnost za polaganje razlikovnih ispita.

- Komora je prepoznala taj problem i svako toliko se objavljuju termini za ispitne rokove na kojima sestre mogu polagati razliku.  Bio je jedan termin u siječnju, a svakih dva do tri mjeseca sestre se mogu javiti i bilo bi dobro da se jave i da to odrade. Činjenica je da su sestre povrijeđene, da su izigrane i izgubile volju no trebale bi to odraditi jer ovako se još uvijek nalaze u pat poziciji, veli Pucić.

Nedostatak sestara

Potvrđuje da sestre s diplomom Politehnike rade na poslovima namijenjenima srednjoj stručnoj spremi.

- Radna mjesta su kategorizirana s obzirom na odgovornost mjesta na kojem radite. Tako su najzahtjevnija ona u operacijskim salama,  intenzivne njege, hitnog trakta, a najmanja je plaća sestrama koje rade u poliklinikama, pojašnjava Pucić i potvrđuje da zbog nepriznavanja diplome, sestre u prosjeku imaju i do 600 kuna manju plaću.

Po njenom mišljenju tu je zakazao cijeli sustav.

- Ne bih rekla da su medicinske sestre bile naivne. Pristupile su studiju jer im se pružila prilika da ga završe u gradu u kojem žive. Platile su školarinu i iskreno se nadam da će se to riješiti, istaknula je. 

Hrvatska komora medicinskih sestara jedina je mjerodavna za izdavanje licenci i priznavanje inozemnih kvalifikacija u slučaju sestrinstva, ističe Pucić. 

U ovom trenutku u pulskoj je bolnici zaposleno 500 medicinskih sestara, a sestrinskog kadra i dalje kronično nedostaje. Samo lani od Hrvatske komore medicinskih sestara potvrdu za rad u nekoj od zemalja EU zatražilo je 347 medicinskih sestara  iz Hrvatske no komora ne raspolaže podacima koliko ih se u međuvremenu i zaposlilo.

- U našoj bolnici tri su sestre u posljednja tri mjeseca  prekinule ugovor na neodređeno i otišle raditi u Njemačku. Dvije kolegice koje su radile na sterilizaciji, sada u Njemačkoj rade kao njegovateljice u staračkom domu. Imaju plaćen smještaj unutar doma, zadovoljne su plaćom koja je veća nego ovdje, dok jedna kolegica odlazi u muenchensku bolnicu, veli Pucić. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter