Diplomaciji nestalo 40 umjetnickih djela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zagrebackom sjedištu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) utvrden je manjak od sedam umjetnickih slika, jedne knjige, jedne skulpture te dva GPS uredaja ukupne vrijednosti 177.816 kuna. Rijec je o manjku otkrivenom krajem 2008. godine nakon što su popisani cjelokupna imovina i obveze ministarstva, a taj je podatak zabilježen u izvješcu državne revizije. No, u meduvremenu su, kako tvrde u MVPEI-ju, cetiri slike ipak pronadene, a za jedan GPS je ustanovljeno da je otpisan. Medutim, za jednim GPS-om se i dalje traga, kao i za trima umjetnickim slikama te skulpturom. Prema informacijama iz ministarstva, skulptura i jedna umjetnicka slika, «Krvavi tragovi» Krste Hegedušica, predmet su kriminalisticke obrade još od 2000. godine. Gdje su, pak, preostale dvije slike, cija je vrijednost, doduše, manja od Hegedušiceva djela, još uvijek se istražuje.

Prema izvješcu Državnog ureda za reviziju, umjetnina je nedostajalo i u 18 diplomatsko-konzularnih predstavništava. Tocnije, krajem 2008. godine nedostajalo je 39 umjetnickih slika i drugih umjetnina. Službe ministarstva uspjele su detektirati sudbinu triju umjetnina: dvije su slike pronadene u veleposlanstvu u Sarajevu, a jedna u Varšavi. Stoga se, ocito, sada nastoji utvrditi ima li još umjetnina koje su naprosto negdje zametnute ili premještene. No, nakon istrage Samostalnog odjela za unutarnji nadzor te Tajništva, bude li bilo potrebno - porucuju iz MVPEI-ja - prijavit ce te slucajeve «sukladno kaznenom zakonu».

Iz izvješca državne revizije vidljivo je i da je popisivanje imovine posljednjih godina u diplomatskim predstavništvima shvacano vrlo fakultativno. Tako se za veleposlanstvo u Washingtonu navodi da je «utvrden manjak 102 komada namještaja i opreme ukupne sadašnje vrijednosti 31.385 kuna», ali «istodobno je utvrden višak 121 komada opreme i namještaja». To «ukazuje na manjkavosti pri obavljanju popisa koncem 2008. kao i manjkavosti pri obavljanju popisa prethodnih godina», istice se u izvješcu te napominje da nakon promjene veleposlanika u Washingtonu nije obavljena niti primopredaja imovine.

Problema je tijekom 2008. u veleposlanstvima bilo i s racunima za reprezentaciju, korištenjem službenih kartica te putnim nalozima. Utvrdeno je tako da u pojedinim putnim nalozima u hrvatskoj Stalnoj misiji u New Yorku nije navedena svrha putovanja niti priloženo izvješce s puta, ali i da je službena kartica korištena i za placanje pojedinih troškova za privatne potrebe, koji su naknadno refundirani. Što se tice reprezentacije, zakljuceno je da u New Yorku te u veleposlanstvu u Varšavi uz pojedine racune za reprezentaciju nije navedeno na koliko je osoba svota potrošena, u kojoj prigodi, kojeg dana i u kojim prostorima.

«U Stalnoj misiji Republike Hrvatske u New Yorku, za pojedine rashode koji su evidentirani kao trošak reprezentacije, iz dostavljenih priloga uz popunjeni obrazac, vidljivo je da se ne radi o trošku reprezentacije», stoji u izvješcu državne revizije. U svome ocitovanju ministarstvo kaže da je o nepravilnostima koje se ticu korištenja novca za reprezentaciju, putne naloge i službene kartice izvijestilo Državno odvjetništvo.

- Sve navedeno rezultat je naše interne kontrole. Mi smo sami utvrdili nepravilnosti i prezentirali ih, komentirao je glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun nalaze državne revizije, dodajuci da je «sve što je otkriveno ujedno rezultat nebrige u prijašnjim razdobljima te nepoštivanja propisa».


Podijeli: Facebook Twiter