"Diplomac" premijerno izveden u Komediji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstava "Diplomac" u režiji Aide Bukvić, kazališna adaptacija istoimenog kultnog filma iz 1967. o mladiću koji se upliće u ljubavnu aferu s puno starijom ženom, premijerno je izvedena večeras pred punim gledalištem zagrebačkog kazališta Komedije.

Prvo hrvatsko kazališno uprizorenje poznate priče o sukobu mladenačkog idealizma i konformizma srednje generacije u Komediji je postavljeno suvereno i dosljedno, predstava slijedi scenarij u svim bitnim točkama, a priča je zaokružena i cjelovita. To su prepoznali i gledatelji koji su glumački ansambl i autorski tim na kraju nagradili snažnim pljeskom.

Motiv neiskvarenog i zbunjenog mladog čovjeka kojeg iskorištavaju stariji središnja je tema priče, a mladi Ivan Magud dobro se snašao u ulozi mladića Benjamina Braddocka, izgubljenog na razmeđi  života mladića, koji ostavlja iza sebe, i života odrasloga čovjeka, koji je pred njim.

Fatalnu gospođu Robinson glumi Sanja Marin, inače poznata po nešto nježnijim ulogama. Marin je u ovoj adaptaciji postigla preobrazbu potrebnu za impersonaciju lika nesretne i razočarane sredovječne žene, bivše alkoholičarke koja više nema nikakvih skrupula. Gospođa Robinson u njezinoj interpretaciji možda nije toliko ekscentrična koliko emotivno prazna, a potreba za paničnim pronalaskom izlaza i utjehe koju dijeli s Benjaminom, beznadežno uhvaćenim u stupicu roditeljskih očekivanja, logično pronalazi ispunjenje u prijevari.

Tekst je prema romanu Charlesa Webba iz 1963. i filmskom scenariju Caldera Willinghama i Bucka Henryja prilagodio britanski dramatičar i redatelj Terry Johnson, zadržavši vrijeme radnje u 60-tim godinama prošloga stoljeća.

Komedijina adaptacija scenografski i ideografski zadržava taj vremenski okvir, a dotiče se svih tema s kojima se pokušavaju nositi junaci priče, pritisnuti teretom ljubavi, seksa, nesigurnosti, odnosa u obitelji, razočaranja i bespomoćnosti.

Odlični dijalozi i britak humor u kojima se vješto isprepliću smijeh i očaj, toliko hvaljeni od kritike, prisutni su i u hrvatskoj inačici zahvaljujući prijevodu i dramaturškoj obradi Zinke Kiseljak.

Dojam upotpunjuje glazba Simona & Garfunkela i The Bambi Molestersa. U predstavi nije zaobiđena ni poznata pjesma Paula Simona "Mrs Robinson", koja je postala sinonim i za legendarni filmski klasik i za arhetipski lik zavodnice u zrelijim godinama, gospođe Robinson.

Uz Maguda i Marin glumački postav još čine Davor Svedružić kao gospodin Robinson, Ana Kraljević kao Elaine Robinson, Ivica Zadro je Tata, gospodin Braddock, Vanja Ćirić je Mama, gospođa Braddock, Recepcionera, Svećenika i Psihijatra igra Dražen Bratulić, a Striptizetu Morana Paškiević.

Scenografiju i oblikovanje svjetla potpisuje Ivo Knezović, kostimografkinja je Mirjana Zagorec, a koreograf Bojan Valentić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter