"Diplomac" - filmski klasik na hrvatskoj pozornici

Scena iz filma 'Diplomac' (arhiva)
Scena iz filma 'Diplomac' (arhiva)

Predstava "Diplomac", nastala po istoimenu filmskom klasiku iz 1967., koja će u režiji Aide Bukvić uskoro imati premijeru u zagrebačkom kazalištu Komediji, prvo je hrvatsko kazališno uprizorenje poznate priče o mladiću koji se upliće u ljubavnu aferu s puno starijom ženom.

Po scenariju Caldera Willinghama i Bucka Henryja za istoimeni film redatelja Mikea Nicholsa iz 1967., priču je za kazalište 2000. prilagodio britanski dramatičar i redatelj Terry Johnson. Svjetska je praizvedba održana iste godine u travnju u kazalištu Gielgud u Londonu i odmah je postala hit, a predstava je 2002. dobila i još uspješniju broadwaysku inačicu.

Klasik kinematografije, smatran jednim od najboljih filmova svih vremena, ironična je komedija čijem je postavljanju Bukvić pristupila iz vlastita autorskog kuta.

U scenografskom i kostimografskom smislu poštivalo se vrijeme u kojemu se odvija radnja priče – to su kasne šezdesete godine prošloga stoljeća, a u predstavi nije zaobiđena ni poznata pjesma Paula Simona "Mrs. Robinson".

"Raditi tu predstavu bio je doista izazov, a pogotovo raditi je u kazalištu Komediji, budući da to nije klasična komedija, već drama s komičnom situacijom, koja svojom tematikom odskače od Komedijina uobičajenog dramskog repertoara", kazala je Bukvić.

Izazov je i za glumce jer, osim što je riječ o poznatom predlošku s poznatim glumcima - što već samo po sebi predstavlja svojevrsni pritisak – priča ima specifičnu filmičnost koja zahtijeva poseban glumački pristup. "Način glume mora biti negdje na rubu filmskog, a opet mora biti kazališni", pojašnjava Bukvić.

Uloga Benjamina Braddocka, koja je Dustinu Hoffmanu donijela nominaciju za Oscara, pripala je mladome hrvatskome glumcu Ivanu Magudu, koji jedini nije član ansambla Komedije. Fatalnu gospođu Robinson igrat će Sanja Marin, Davor Svedružić je gospodin Robinson, Ana Kraljević igra Elaine Robinson, Ivica Zadro je gospodin Braddock, Vanja Čirić gospođa Braddock, dok Dražen Bratulić igra Recepcionara, Svećenika i Psihijatra.

Zagrebačka će publika "Diplomca" premijerno moći pogledati 13. veljače. Na pitanje hoće li se gospođa Robinson u predstavi skinuti kao što je to bio slučaj na filmu, Bukvić poručuje: "To ćete morati doći vidjeti!".

Aida Bukvić (1976.) u Komediji je već režirala nekoliko predstava, uključujući mjuzikl "Opasne veze". Dobitnica je nekoliko nagrada, među kojima nagrade na Danima satire 1999. za režiju "Klupka", a za dramatizaciju romana "Što je muškarac bez brkova" dobila je nagradu na Marulićevim danima 2002. za najbolju predstavu u cjelini. Stalno je zaposlena na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu kao izvanredna profesorica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter