DIP: Slab odaziv na ponovljene izbore

(Arhiva)
(Arhiva)

Svega petina birača izašla je danas do 16.30 sati na izbore za Hrvatski sabor koji se, zbog viška glasačkih listića, ponavljaju na sedam biračkih mjesta. Ponovno se bira na po jednom biračkom mjestu u Osijeku, Pakracu i Slunju te na po dva u Zadru (Rava i Veli Iž) i Šibeniku (Brodarica i Zlarin). Od 2.903 birača, koliko ih može glasovati, do 16.30 sati to je učinilo njih 599 ili 20, 6 posto objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP). 

Ponovljeni izbori važni su samo za izbor zastupnika mađarske te zajedničkog zastupnika albanske, bošnjačke, crnogorska, makedonske i slovenske nacionalne manjine. Naime, zbog male razlike u glasovima koje su dobili pojedini kandidati, tek će se nakon ponovljenih izbora znati tko će te manjine zastupati u Saboru. Državno izborno povjerenstvo neosnovanim je ranije ocijenilo prigovor kandidata Roberta Jankovicsa da bi zbog izuzetno male razlike u glasovima između njega i Šandora Juhasa, trebalo provjeriti "valjanost" 59 nevažećih glasačkih listića.

Naime, Jankovics i Juhas kandidati su za zastupnika mađarske manjine; Juhas je dobio 2.217 glasova, a Jankovics 21 glas manje, (2.196), dok je navažećih glasačkih listića bilo 59. DIP je već ranije najavio da će danas, 16. popodne objaviti potpune službene izborne rezultate ovih izbora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter