DIP: Promidžba za lokalne izbore od 5. do 17. svibnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izborna promidžba za lokalne izbore, koji će se održati 19. svibnja, počinje danom objave kandidacijskih lista i kandidata 5. svibnja, a trajat će do 17. svibnja, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo. DIP napominje da sve radnje koje bi mogući izborni sudionici poduzimali u javnom predstavljanju prije Zakonom o lokalnim izborima određenog početka izborne promidžbe ne predstavljaju izbornu promidžbu u smislu tog zakona.

S obzirom da mediji izvještavaju o sve većem broju aktivnosti koje po sadržaju i načinu iznošenja predstavljaju promidžbu zasad potencijalnih izbornih sudionika, u DIP-u ističu da se i takva promidžba, kada se poduzima prije službene, mora pridržavati pravila i obveza Zakona o lokalnim izborima i Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

DIP podsjeća da izborni sudionici u troškove izborne promidžbe moraju prikazati i one nastale prije početka službene izborne promidžbe, neovisno o tome s kojeg su računa ti troškovi podmireni, a odnose se na izborne materijale koji se koriste i u vrijeme izborne promidžbe. Isto vrijedi i za usluge agencija koje su osmislile promidžbu, u cjelini ili dijelom, a koje se koriste nakon početka službene promidžbe i naručene su, izrađene ili plaćene prije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter