DIP potvrdio: Kukuriku koaliciji 80 mandata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je danas potpune rezultate izbora zastupnika za sedmi saziv Hrvatskog sabora, koji ce postati konacni nakon što isteknu rokovi za podnošenje eventualnih prigovora i žalbi.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin rekao je na konferenciji za novinare da se potpuni rezultati izbora ne razlikuju u odnosu na jucer objavljene rezultate, po kojima je Kukuriku koalicija (SDP, HNS, IDS, HSU) osvojila 80 mandata, jer su u meduvremenu pristigli podaci samo za jedno biracko mjesto.

HDZ sa koalicijskim partnerima HGS-om i DC-om osvojio je 47 mandata, HDSSB ima šest mandata, kao i Hrvatski laburisti-stranka rada, a nezavisna lista dr. Ivan Grubišic dva mandata, dok su po jedan mandat osvojili HSS te HSP dr. Ante Starcevic sa HCSP-om. Nacionalne manjine pak u Saboru imaju osam mandata.

DIP-ovo izvješce s potpunim rezultatima izbora sadrži podatke o odazivu biraca po izbornim jedinica, osvojenim glasovima izbornih sudionika kao i imena kandidata izabranih za zastupnike ciji ce mandat na utemeljiteljskoj sjednici Hrvatskog sabora potvrditi Mandatno imunitetno povjerenstvo.

Veceras od ponoci pocinje teci rok od 48 sati u kojem izborni sudionici mogu podnijeti prigovore na tijek izbora, nakon cega DIP u iducih 48 sati mora donijeti rješenje. Potom se izborni sudionici u roku od 48 sati mogu na to rješenje žaliti Ustavnom sudu koji je u iducih 48 sati dužan donijeti svoju odluku. "To su maksimalni rokovi, naravno uvijek se odluke donose ranije", rekao je Hrvatin.

DIP je prije objave potpunih rezultata zaprimio prigovor Ibrahima Gušanija iz Mreže romskih udruga Hrvatske Slavonski Brod za 12. izbornu jedinicu zbog glasovanja na birackom mjestu u Novoj Gradiški, ali ga je odbacio jer je utvrdio da nije bilo nepravilnosti.

Hrvatin je rekao da se izbori nece ponavljati ni na jednom izbornom mjestu. Kazao je takoder da su nezavisna lista Ladonja u 8. izbornoj jedinici, kao i HSP u 11. izbornoj jedinici prešli prag od 5 posto, ali zbog D'Hondtove metode nisu osvojili ni jedan mandat što se u jednom slucaju dogodilo i na prošlim izborima 2007.

Izborni sudionici moraju u roku od 15 dana od objave konacnih rezultata predati DIP-u konacna izvješca o svom financiranju, a potom i do 3. sijecnja iduce godine i konacno financijsko izvješce. DIP ce 60 dana od održanih izbora donijeti cjelovito izvješce o financiranju, najavio je Hrvatin.

DIP ce, takoder, 30 dana od objave službenih rezultata donijeti i izvješce o visini troškova izbora i nacinu korištenja novca. "Nastojalo se štedjeti, vremena nisu da se puno troši, ali izbori svakako koštaju", rekao je Hrvatin, dodavši da ce ti podaci biti usporedivi s troškovima prošlih izbora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter