DIP: HDZ-u 6, SDP-u 4, ORaH-u 1 mandat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve je izvjesnije da HDZ dobija i šesti mandat, dok je žrtva foto-finiša i d'Hondtove metode brojanja glasova postao Savez za Hrvatsku Milana Kujundžića. prema sada prebrojanom stanju, a radi se o gotovo 99,80 posto prebrojanih glasova, HDZ i koalicija ima šest mandata, SDP i Kukuriku četiri mjesta, a ORaH je dobio posljednji mandat.

Ispod crte ostali su Hrvatski laburisti i lista na kojoj su Nacionalni forum, HSLS, PGS.

Sve ostale liste, a na izborima ih je bilo ukupno 25, dobile su manje od pet posto glasova, među njima i Hrvatski laburisti koji su lani imali jednog eurozastupnika te Nacionalni forum Nikice Gabrića na čijoj je listi i bivša premijerka Jadranka Kosor. Na euroizborima u Hrvatskoj se glasovalo po preferencijskom sustavu, dakle uz listu, moglo se glasovati i za pojednog kandidata s te liste.

Karamarko: očekujemo i šesti mandat

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je večeras zadovoljstvo pobjedom njegove koalicije na izborima za Europski parlament rekavši da, nakon prebrojavanja preostalih glasova, očekuje i šesti mandat.

"Osvojili smo 41 posto glasova, a naši politički oponenti 29 posto. Još je ostalo za prebrojiti oko osam posto glasova i vjerujem da čvrsto grabimo prema šestom mandatu, i to je veliki uspjeh", rekao je Karamarko u Stožeru HDZ-a dočekan oduševljenim povicima "pobjeda, pobjeda". Istaknuo je da je HDZ iz "rastrojene vojske" u zadnje dvije godine došao u poziciju najjače i najsposobnije hrvatske stranke, koja jedina u sadašnjem trenutku ima kompletan gospodarski program i čitav niz projekata koji će Hrvatsku izvući iz gospodarskih neprilika. "Ovo povjerenje građana (HDZ-u) je poruka našim političkim oponentima - dosta je bilo nerada i improvizacija", naglasio je. Poručio je kako im je slijedeći korak pobjeda na predsjedničkim izborima, te nakon toga vrlo ozbiljna priprema za pobjedu na parlamentarnim izborima. "Želimo preuzeti odgovornost za našu domovinu jer je volimo i želimo da se u njoj dobro i kvalitetno živi", rekao je Karamarko.

Poručio je kako na vlast ne žele doći "kako bi dijelili sinekure", već žele preuzeti vođenje države kako bi se u zemlji bolje živjelo, a "mladež ne bi iseljavala iz prekrasne domovine". Kao što su 1990.-ih stvarali i obranili hrvatsku državu, danas će vratiti ponos svakom pojedincu kako bi imali radno mjesto u zemlji, a ne iseljavali u inozemstvo. "Trebalo nam je dvije godine da se vratimo na pozicije najjače hrvatske stranke. Osvojiti ćemo parlamentarne izbore i vratiti Hrvatsku tamo gdje joj je mjesto", kazao je Karamarko zahvalivši i koalicijskim partnerima na postignutom rezultatu. Naglasivši kako ovo nije vrijeme za euforiju, predsjednik HDZ-a prisjetio se sugrađana pogođenih poplavama te svih koji borave u sportskim dvoranama jer su im domovi potopljeni ili razrušeni. "Ova naša pobjeda je poticaj da se još brinemo o njima, a volio bih da Vlada posluša pobjednika, našu koaliciju, i još čvršće krene u rješavanje njihovih problema i sanaciju i vratimo ih u normalan život. To nam je prioritet", kaže Karamarko.

Šuica: dobili smo točno što smo predviđali

Zastupnica u EU parlamentu Dubravka Šuica izjavila je kako je HDZ-ova koalicija dobila šest mandata, odnosno točno onoliko koliko je i predviđala.

"Dobili smo točno ono što smo predviđali", rekla je Šuica dodavši kako je to bilo ponavljanje lanjskoga rezultata. Ocijenila je kako je ovo bilo puno bolje jer su prošle godine dobili 6 od 12 mandata, a sada 6 od 11 mandata. Najveći broj mandata je osvojila naša lista i HDZ, rekla je Šuca dodavši kako nose najveći broj mandata u Europsku pučku stranku za izbor predsjednika Europske komisije Jeana Clodea Junckera. Ruža Tomašić je pak u kratkoj izjavi istaknula kako je osvojila najviše preferencijalnih glasova na listi HDZ-ove koalicije. Iza 22 sata u stranačke prostorije je stigao i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji nije htio davati izjavu. U prepunim prostorijama stranke vlada pobjedničko ozračje.

Plenković: Prekretnička poruka, očekujem prijevremene izbore

Nositelj HDZ-ove koalicijske liste Andrej Plenković izjavio je večeras kako su izbori za Europski parlament prekretnička poruka te da očekuje prijevremene parlamentarne izbore.

Zadovoljni smo rezultatima i nadamo se na kraju i šestom mandatu, rekao je dodavši kako je HDZ imao jako dobre koalicijske partnere.

Na upit imaju li Hrvati iz BiH sadašnjim izbornim rezultatima svoju prigodu, Plenković je odgovorio kako su i do sad u provedbi programa iznimno zauzeto radili na pravima Hrvata iz BiH.

To ćemo i dalje nastaviti, rekao je dodavši kako žele da se osigura njihova konstitutivnost i jednakopravnost.

Istaknuo je kako će raditi na tome da ustavne reforme budu takvoga karaktera da se poštuje načelo da jedan narod drugome ne bira člana predsjedništva te da Hrvati budu onaj kohezivni čimbenik u BiH koji će omogućiti njezin ubrzani put.

U "Kukuriku stožeru" relativno zadovoljni s četiri mandata

U izbornom stožeru vladajuće koalicije relativno su zadovoljni neslužbenim informacijama da im rezultati današnjih izbora daju četiri mandata, no dio SDP-ovaca poručuje kako bi sve manje od četiri mandata bio loš rezultat.

"Neke projekcije imamo, prikupili ih jesmo, no suzdržat ću se od komentiranja prije nego DIP i službeno objavi rezultate", rekao je novinarima prvi na "Kukuriku listi" Neven Mimica. Potvrdio je kako je i sam čuo da lista osvaja četiri mandata, a na pitanje je li time zadovoljan, odgovorio je kako su četiri mandata manje od cilja koji si je koalicija postavila - izborne pobjede.

"Dovesti ih u kontekst s takvim očekivanjima značilo bi slabije rezultate, ali u ukupnoj situaciji u kojoj je Kukuriku lista ušla u ove izbore, s teretom unutarpolitičkih i gospodarskih problema i neodvajanja tih problema od europskih, mislim da bi taj rezultat mogao biti pozitivan", rekao je Mimica. Iako bi četiri mandata značila jedan manje nego prošle godine, Mimica je uvjeren da izborni rezultat neće dovesti do turbulencija u SDP-u i koaliciji.

"Mi imamo važan posao dovršenja mandata i ostvarivanja rezultata koji će biti vidljivi", poručio je. SDP-ov saborski zastupnik Ivan Račan također bi bio zadovoljan s četiri mandata.

"Ako bude četiri mandata, moramo time biti zadovoljni, a s tri nitko nema pravo biti zadovoljan", rekao je. Prvi zagrebački SDP-ovac Davor Bernardić kaže, pak, da je je riječ o dobrom rezultatu "s obzirom na kampanju koju je koalicija imala". Neposredno prije objavljivanja službenih izbornih rezultata članovi SDP-a počeli su se u većem broju prikupljati u izbornom stožeru u središnjici stranke. Među okupljenima su i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, te drugi saborski zastupnici i ministri.

Milanović: izborni rezultat nam je "neka vrsta poticaja"

Izborni rezultat koji je Kukuriku koaliciji osigurao četiri mandata u Europskom parlamentu predsjednik SDP-a i hrvatski premijer Zoran Milanović nazvao je "nekom vrstom poticaja".

"Ovaj rezultat smatram nekom vrstom poticaja da nastavimo s poslom koji smo započeli i koji radimo uporno i teško i rezultati se polako počinju vidjeti. Kampanja je iza nas, a pred nama su ogromni izazovi. Tu je i sanacija šteta od poplava u Slavoniji, ali ne samo to. To ćemo najlakše riješiti od stvari koje nas čekaju. Nema odustajanja, idemo naprijed, još jače, još odlučnije, još odgovornije", rekao je Milanović u središnjici SDP-a nakon objave prvih neslužbenih izbornih rezulata.

Dodao je kako Kukuriku koalicija "sluša građane i iz izbornog rezultata izvlači pouku, pa i određene kritike".

To što je odaziv na današnje izbore u Hrvatskoj bio niži nego u većini zemalja EU Milanović tumači kao dokaz da političari nisu uspjeli motivirati birače.

Čestitao je svima u SDP-u koji su, kaže, odradili velik posao, ali i čelnici ORAH-a Mireli Holy.

"Ona je dobila 10 posto bez ikakve stranačke infrastrukture, što je gotovo nemoguće postići. Ne znam kako je to uspjela, svaka čast", poručio je Milanović.

Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić zahvalila je svima koji su listi Kukuriku koalicije dali glas, ističući da će to biti velik poticaj Vladi koja radi u teškim uvjetima.

Ocijenila je kako je pred europarlamentarcima velika zadaća da u Europskom parlamentu i EU drže ravnotežu.

"Rezultati u cijeloj Europi su dosta neobični, rastu različite stranke koje su na sasvim drugoj strani od naše umjerene, odgovorne i razumne politike, i naši zastupnici u Europskom parlamentu imat će zadatak da zajedno drže EU na tom pravcu", kazala je Pusić.

Dodala je kako je zadaća Vlade raditi dalje i ne odustajati "kako bi u budućnosti imali bolji rezultat", iako je naglasila da se na ostvareni izborni rezultat "ne žali".

Napuštajući konferencijsku salu, Milanović se kratko pozdravio i s Toninom Piculom, koji je osvojio najviše preferencijalnih glasova na koalicijskoj listi, više od 120.000.

Uz Piculu (SDP), s liste Kukuriku koalicije u Europski parlament su prošli SDP-ovi Neven Mimica i Biljana Borzan, te HNS-ov Jozo Radoš, no budući da Mimica planira još jedan mandat u Europskoj komisiji, u EP-u će umjesto njega biti IDS-ov Ivan Jakovčić,

Holy: prvo treba skočiti, pa reći hop

Mirela Holy, predsjednica ORaH-a i prva na listi te stranke za izbore za Europski parlament večeras je u izbornom stožeru stranke rekla da ne želi komentirati sadašnje rezultate anketa, jer prvo treba skočiti, pa tek onda reći hop.

Upitana zašto je skromna i ne želi komentirati ankete o rezultatima izbora koje joj daju jedno sigurno mjesto, a možda i dva, istaknula je da "zato što nije gotovo, dok nije gotovo".

"Sve ovo je još uvijek na razini anketa, a ja sam malo predugo u politici i bilo je različitih iznenađenja u bivšoj stranci u kojoj sam bila (SDP), pa mislim da prvo treba skočiti, pa tek onda reći hop", poručila je Holy. Upitana bi li ih jedan mandat zadovoljio, Holy je rekla da su si kao cilj postavili da pređu izborni prag, a sve iznad toga smatrat će jako dobrim rezultatom i "bit će, naravno, ludi od sreće".

"Za sada su nam ankete išle u prilog, ali još treba pričekati da se prebroje svi glasovi", ustvrdila je Holy. Izjavu premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića o "protestnim glasovima", Holy nije željela komentirati.

"Mislim da ni jedni glasovi, ni jednog birača nisu fiksni glasovi, ljudi imaju svoju glavu, razmišljaju svaki put za koga će glasati i koga će podržati", rekla je Holy. Upitana koliko su u šest mjeseci, koliko ORaH kao stranka postoji, uspjeli učlaniti članova, Holy je rekla da su si do kraja godine kao cilj zadali 1500 članova, a sredinom svibnja imali su preko 3000 članova.

"Tako da imamo dosta veliki ulaz. To nas s jedne strane veseli, a s druge strane nas brine zato što smo svjesni toga da u stranku vjerojatno ne ulaze svi oni koji dijele s nama naš svjetonazor, tako da ćemo se morati u narednim mjesecima pozabaviti malo s time tko nam je sve u stranci", rekla je Holy i poručila da će "izbacivati iz stranke".

Holy je rekla da su na posljednjoj sjednici Predsjedništva izbacili prvu osobu iz stranke zato što je ta osoba na društvenim mrežama pokazala da u stvari ne podržava program i statut stranke. "Naravno da ako zagovarate stavove koji su u dijamentralnoj suprotnosti sa stavovima stranke, da ne možete biti član tog kluba", rekla je.

Toninu Piculi i Ruži Tomašić ponovno najviše preferencijalnih glasova

Tonino Picula i Ruža Tomašić ponovno su, kao i na prošlogodišnjim izborima za Europski parlament, osvojili najveći broj glasova birača dviju najjačih koalicija.

Picula, koji za razliku od lanjskih izbora ovoga puta nije bio nositelj liste SDP-ove koalicije, osvojio je, po neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), više od 125 tisuća glasova ili gotovo 48 posto glasova s te liste, dok je predsjednica HSP AS Ruža Tomašić osvojila 102 tisuće glasova ili gotovo 28 posto preferencijalnih glasova s liste koalicije predvođene HDZ-om. Kao i lani, Ruži Tomašić ponovno je u leđa gledao, ovoga puta nositelj liste HDZ-ove koalicije Andrej Plenković koji je dobio 18,6 posto glasova, a slijedi ga Marijana Petir (HSS) s 11,3 posto glasova birača koalicije HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS. HDZ-ove europarlamentarke Ivana Maletić i Dubravka Šuica dobile su 2,5, odnosno 4 posto glasova, a Davor Ivo Stier 6,9 posto. Nositelj liste SDP-ove koalicije Neven Mimica (SDP) osvojio je 8,1 posto glasova, a od njega je bio bolji Milorad Pupovac s 9,3 posto. Četvrti po broju glasova lijeve SDP-ove koalicije je Ivan Jakovčić (IDS) za kojega je glasovalo gotovo 8 posto birača te liste. Predsjednica i nositeljica liste OraH-a Mirela Holy dobila je 60,48 posto glasova s te liste, dok su s liste Saveza za Hrvatsku najviše glasova osvojili Milan Kujundžić (33 posto) i Ladislav Ilčić (19 posto). Najveći gubitnici današnjih izbora su Hrvatski laburisti koji su ostali bez mandata u EU parlamentu u kojemu je protekle godine sjedio njihov Nikola Vuljanić koji je i na današnjim izborima dobio najveći broj preferencijalnih glasova te liste - 23 posto. Riječ je o rezultatima DIP-a s gotovo 97 posto obrađenih biračkih mjesta.

Lesar podnio ostavku na mjesto predsjednika Hrvatskih laburista

Zbog poraza na izborima za Europski parlament predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar večeras je podnio ostavku na mjesto predsjednika stranke.

"S obzirom da neosvajanje mandata jest u političkom smislu loš rezultat, kompletnu odgovornost za tu situaciju na ovim izborima preuzimam kao predsjednik stranke na sebe, te podnosim ostavku na mjesto predsjednika stranke", izjavio je Lesar nakon objave prvih neslužbenih i nepotpunih rezultata izbora za Europski parlament.

Najavio je kako će se idućeg tjedna sastati Predsjedništvo Hrvatskih laburista, a potom i Nacionalno vijeće stranke, kako bi se omogućilo da Laburisti s obnovljenim programom i kadrovima započnu pripreme za parlamentarne izbore. Lesar je čestitao pobjednicima izbora i zahvalio glasačima koji su svoj glas dali Laburistima dodavši kako to, međutim, na žalost nije bilo dovoljno za osvajanje mandata. Laburisti su u prošlom mandatu imali u Europskom parlamentu jednog zastupnika - Nikolu Vuljanića.

Vuljanić: Lesarova ostavka savršeno logičan potez

Kandidat Hrvatskih laburista na izborima za Europski parlament Nikola Vuljanić ustvrdio je večeras kako su Laburisti, koji nisu prešli izborni prag, gubitnici izbora, a ostavku koju je podnio predsjednik stranke Dragutin Lesar nakon objave prvih neslužbenih rezultata drži "savršeno logičnim potezom".

"Brojke govore da nismo ispunili ono što smo si obećali napraviti. Jesmo gubitnici i bilo bi smiješno bilo što drugo govoriti te nalaziti isprike", rekao je Vuljanić koji je u prošlom mandatu bio predstavnik Laburista u Europskom parlamentu.

Rezultate, kaže, nisu ostvarili onako kako su htjeli pa mu je Lesarov potez savršeno logičan. "Ne vidim što bi dalje trebalo oko toga komentirati. Svako od nas odgovara za svoj posao i za rezultate - ne za dobre želje i za dobre namjere, jer smo svi imali dobre želje i dobre namjere", kazao je Vuljanić.

Josipović čestitao izabranim europarlamentarcima

Predsjednik Republike Ivo Josipović čestitao je večeras svim izabranim zastupnicima u Europski parlament (EP) te zaželio da u svome radu promoviraju europsku ideju, ali i da brane hrvatske interese.

Nadam se da će Hrvatska kroz svoje zastupnike voditi aktivnu politiku na dobrobit Europe i naravno Hrvatske, kazao je Josipović u svome Uredu nakon što su objavljeni prvi neslužbeni rezultati izbora za 11 zastupnika u EP.

"Čestitam svim izabranim zastupnicama i zastupnicima, želim da promoviraju europsku ideju, ali i da brane hrvatske interese. Konačno, dozvolite da čestitam pobjedničkoj listi i svim drugim listama koje su ostavarile uspjeh na ovim izborima", rekao je.

Josipović je zahvalio građanima koji su izašli na izbore, a posebno "onima koji su građansku dužnost obavili unatoč tome što su s poplavljenih područja".

 

 

Izbori, na kojima oko 3,8 milijuna hrvatskih birača bira 11 hrvatskih europarlamentaraca na puni petogodišnji mandat, po izvješću Državnog izbornog povjerenstva (DIP) do 16 sati protjecali su bez ozbiljnijih prigovora. Udruga GONG je do 11 sati zaprimila malobrojne primjedbe građana, uglavnom zbog kršenja izborne šutnje te agitiranja pojedinih stranačkih promatrača za određenu političku opciju, ali i nedovoljnu educiranost nekih članova biračkih odbora o izbornoj proceduri. Izbore je obilježio relativno mali odaziv hrvatskih birača, ali ipak viši nego na lanjskim izborima za Europski parlament.

Prema podatcima DIP-a do 16 sati glasovalo je oko pola milijuna birača ili njih 16,45 posto, dok je godinu ranije u istom roku glasovalao 14,63 posto birača. Za 11 hrvatskih mjesta u Bruxellesu natjecalo se 275 kandidata sa 25 listi - sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih. Najmlađem kandidatu je 19, najstarijem 80 godina. Birači su za njih mogli glasovati na 6. 337 biračkih mjesta, od toga na 79 mjesta u inozemstvu.

Prve izborne rezultate, DIP je objavio u 23 sata, nakon što su se u svim državama članicama zatvorila birališta na kojima su europski građani birali ukupno 751 zastupnika. Europarlamentarci se biraju sustavom preferencijalnoga glasovanja - građani, osim određene liste, mogu zaokružiti i određenog kandidata s liste za koju glasuju. Preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista.

GONG: Malobrojne primjedbe građana

Gong je nakon završetka glasovanja, priopćio kako su se malobrojne primjedbe građana tijekom cijelog izbornog dana odnosile na kršenja izborne šutnje, uključujući i agitiranje pojedinih stranačkih promatrača, te nedovoljnu educiranost pojedinih članova biračkih odbora o izbornoj proceduri.

U dva slučaja birači su uspjeli ostvariti svoje biračko pravo tek nakon prijave GONG-u i nadležnim izbornim povjerenstvima a na biračkim mjestima građani su primijetili neprimjereno ponašanje nekih stranačkih promatrača koji su popisivali imena izašlih birača. Brojne dojave odnosile su se na neprofesionalnost i needuciranost biračkih odbora, navodi GONG.

Tijekom dana GONG je zaprimio neanonimne dojave građana o kršenju izborne šutnje poticanjem birača da glasaju za određenu političku opciju i to organiziranjem prijevoza (HDZ u Kuršancu kod Čakovca, SDP u Bjelovaru i Zagrebu), putem telefonskih poziva (SDP, HRAST, HDSSB), SMS-poruka (HDZ, Savez za Hrvatsku, Hrvatski laburisti), putem statusa na društvenim mrežama (Forum mladih SDP-a, mladež HDZ-a Črnomerec, Savez za Hrvatsku - Krešimir Miletić, Savez za promjene), e-mail porukama (HDZ), letcima na vozilima i u poštanskim sandučićima (Savez za Hrvatsku), lijepljenjem plakata (A-HSP u Zagrebu) te pozivom svećenika tijekom mise (Dicmo kod Splita).

Dva birača ostvarila su svoje biračko pravo tek nakon prijave GONG-u i nadležnim izbornim povjerenstvima. Tako je birač iz Gunje, privremeno smješten u Varaždinu, glasao tek nakon intervencije državnog i županijskog izbornog povjerenstva koji su biračkom odboru tijekom popodneva objasnili proceduru glasanja u ovim slučajevima. U drugom slučaju birač koji je privremeno upisan za glasanje u Bolu na Braču uspio je glasati tek nakon što je općinsko izborno povjerenstvo objasnilo biračkom odboru da u takvim slučajevima biraču nije potrebna potvrda za glasanje.

Na samim biračkim mjestima građani su primijetili neprimjereno ponašanje pojedinih stranačkih promatrača koji su popisivali imena izašlih birača (HDZ i Piratska stranka u Zagrebu). Za razliku od prethodnih izbora, birački odbor sada se nije odazvao pozivu da omogući glasanje osoba smještenih u Dom za starije i nemoćne "Mali Kartec" na Krku. GONG je primio je brojne dojave koje su se odnosile na neprofesionalnost i needuciranost biračkih odbora. Zaprimljena je dojava da predsjednica biračkog odbora naziva birače da glasaju i napada drugu članicu tog odbora (Smilčić u Zadru), da su glasački listići nepromiješani i neokrenuti prema dolje (Sveti Petar u Šumi BM 567) kao i da su korištene obične olovke za glasanje (Velika Gorica). Bilo je i dojava o tome kako nije osigurana tajnost glasanja (Krivaj kod Požege i Zagreb BM 402), o prisutnosti religijskih simbola na biračkom mjestu (Zagreb) i stranačkih plakata na ulazu u biračko mjesto (Petrinja).(C. B. G., V. H., R. S., Hina)


Podijeli: Facebook Twiter