DIP: HDZ-ovoj koaliciji 57, a SDP-ovoj 55 mandata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi neslužbeni rezultati koje je DIP objavio nakon 2 sata pokazali su da je najviše mandata na nedjeljnim parlamentarnim izborima, 57, osvojila je HDZ-ova Domoljubna koalicija, a slijedi Hrvatska raste predvođena SDP-om s 55 mandata, dok je Most treći s 19 osvojenih mandata.

U Hrvatski sabor još bi trebali ući IDS s četiri zastupnika, te Živi zid, UH i Milan Bandić 365 s po jednim i HDSSB s dva zastupnika, izračunale su nacionalne televizije temeljem prvih rezultata koje je objavio DIP.

Prema podacima DIP-a na izbore je izašlo 61,12 posto birača.

U Hrvatskoj su u nedjelju u 19 sati zatvorena birališta na kojima je 3,8 milijuna građana odlučivalo koja će ih politička opcija u iduće četiri godine predstavljati u parlamentu.

Zatvaranjem birališta prestala je vrijediti izborna šutnja, a uskoro se očekuju rezultati izlaznih anketa, dok će DIP rezultate početi objavljivati od 22 sata.

U Hrvatskoj i 48 država birao se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri iz 'dijaspore' i osam predstavnika nacionalnih manjina.

Osmi su to saborski izbori, prvi parlamentarni na kojima birači imaju preferencijski glas, dakle na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju u odnosu na sve druge kandidate s te liste.

Mjereno u postocima, od deset izbornih jedinica u Hrvatskoj najbolji odaziv je u prvoj - 51,62 posto, a slijede sedma izborna jedinica sa 49,24 posto i druga izborna jedinica sa 48,71 posto izašlih birača.

Najmanji odziv birača do 16.30 sati je u petoj izbornoj jedinici - 41,91 posto, naveo je DIP na svojim internetskim stranicama.

Privremeni nepotpuni rezultati izbora u VIII. izbornoj jedinici u 03.00 sata

SDP, HNS, HSU, HRVATSKI LABURISTI - STRANKA RADA, A - HSS, ZS - 36,66%

IDS, PGS, RI - 22,13%

HDZ, HSS, HSP AS, BUZ, HSLS, HRAST - POKRET ZA USPJEŠNU HRVATSKU, HDS, ZDS - 16,77%

MOST - 10,03%

ŽIVI ZID - 5,12%

"STRANKA RADA I SOLIDARNOSTI", ID-DI, DPS, DSŽ, HES, HRS, ZELENI, MS, NSH, NOVI VAL, SU, UDU, ZELENI, ZS - 2,85%

ORaH - 2,04%

NAPRIJED HRVATSKA!, REFORMISTI, UMIROVLJENICI, ZF, DDS - 1,61%

U IME OBITELJI - 0,76%

AM - 0,55%

A - HSP - 0,43%

SRP - 0,31%

HKS, HSP, OS - 0,28%

RF - 0,26%

PZ - 0,20%

Hrvatin: U ponedjeljak popodne mogli bi znati rezultate za sva biračka mjesta

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin izrazio je nadu da bi DIP u ponedjeljak u 13 sati mogao objaviti izborne podatke sa svih biračkih mjesta.

DIP će nastaviti s unosom izbornih podataka, vjerujem da ćemo u ponedjeljak u 13 sati na konferenciji za novinare imati "čistu situaciju", rekao je Hrvatin na tradicionalnoj ponoćnoj konferenciji za novinare na kojoj je iznio podatke s 44,5 posto biračkih mjesta.

Podaci se stalno osvježavaju, rekao je Hrvatin i podsjetio da se u četiri ujutro po hrvatskom vremenu tek treba zatvoriti biralište u Los Angelesu.

Nedjeljni izborni dan protekao je, kaže, "u standardu dosadašnje kvalitete izbora", ponavljanje izbora za sada je, zbog viška glasačkih listića, moguće samo na jednom biračkom mjestu u Pakracu, no o tome će odlučiti nadležno izborno povjerenstvo.

Od ponoći teče rok od 48 sati za prigovore na moguće nepravilnosti koje su se dogodile tijekom izbornoga dana.

Tehničkim razlozima je objasnio zašto na parlamentarnim izborima slijepe i slabovidne osobe nisu mogle dobiti listić, odnosno glasovati na brajici.

Tehnički je to nemoguće provesti zbog veličine glasačkih listića, a i zbog kratkoće rokova u kojima su izbori bili provedeni, naveo je Hrvatin.

U BiH glasovalo više od 20.600 birača

U Bosni i Hercegovini je u nedjelju na birališta izašlo više od 20.600 birača, od čega je u Mostaru glasovalo najviše, skoro četiri petine hrvatskih državljana s pravom glasa.

Potvrdili su to iz izbornih povjerenstava u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci gdje se nalaze hrvatska diplomatsko-konzularna predstavništva.

U Mostaru se glasovalo sve do 19.40 sati zbog velikog broja osoba koji su tražili dodatne potvrde za glasovanje jer se nisu prethodno registrirali za izbore. U gradu na Neretvi glasovalo je 14.624 birača.  Slijedi Sarajevo u kojemu je na biralištima tijekom dva dana glasovalo 2.924 osoba. U Tuzli je na birališta izašlo više od 2.000 birača, a u Banjoj Luci 991 birač.

U BiH se za izbore prijavila više od 21.000 birača, dok je u cijeloj dijaspori za izborni proces prijavljeno više od 36.000 hrvatskih državljana s pravom glasa.

Biračka mjesta otvorena na vrijeme, bez dojava o problemima

Sva biračka mjesta za izbor novog saziva Hrvatskog sabora, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, na vrijeme su otvorena, s terena nije bilo dojava o problemima, priopćeno je u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).
- Izborna povjerenstva izbornih jedinica potvrdila su nam da je sve u redu i regularno, rekla je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.
Na vrijeme su u nedjelju ujutro otvorena i biračka mjesta u europskim zemljama, gdje za novi Sabor glasuju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj. Najviše mjesta, 33, otvoreno je u BiH, te u Njemačkoj, njih 18.
Po našim informacijama, na biralištima u BiH jutros nema gužvi, kao ni dojava o eventualnim nepravilnostima, rekla je u nedjelju prijepodne Renata Šantek, potpredsjednica DIP-a nadležna za provedbu hrvatskih parlamentranih izbora u 48 država diljem svijeta.
Zbog vremenske razlike, u nekima od njih izbori su, mjereno hrvatskim vremenom, počeli u petak navečer i završit će u nedjelju do podne. Tako su se u 9 sati po našem vremenu zatvorila tri birališta u Australiji, u Cannberi, Melbournu i Sydneyu.
U inozemstvu se za Hrvatski sabor glasovalo dva dana, u subotu, 7. i nedjelju, 8. studenoga, a hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj imaju pravo izabrati tri, od ukupno 151 saborskog zastupnika.
U Hrvatskoj i inozemstvu bilo je otvoreno oko sedam tisuća biračkih mjesta.
Prve izborne rezultate, sa oko 15 posto biračkih mjesta, Povjerenstvo će objaviti u 22 sata, dok bi u ponoć trebali biti poznati podaci za oko 80 posto mjesta

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović glasovala je u nedjelju ujutro na izborima za 8. saziv Hrvatskoga sabora i pozvala sve građane s pravom glasa da to isto učine "jer danas biramo svoju sudbinu za sljedeće četiri godine".
"Pozivam sve državljane Republike Hrvatske s pravom glasa da pristupe izborima i daju svoj glas jer danas biramo svoju sudbinu za sljedeće četiri godine", kazala je hrvatska predsjednica.
Kratku izjavu Grabar-Kitarović dala je nakon što je glasovala na glasačkom mjestu u zagrebačkoj Bauerovoj ulici. Uz nju, glasovao je i njezin suprug Jakov.
Predsjednica na Pantovčaku čeka da Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavi prve neslužbene rezultate izbora, a potom će dati izjavu.
Konferenciju za novinare DIP-a Grabar-Kitarović prati u svome uredu zajedno s najbližim suradnicima, a izjavu će dati u obnovljenom press-centru koji je u toj funkciji zadnji put korišten u vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy glasovala je u nedjelju prijepodne na biračkom mjestu na zagrebačkom Mirogoju te je pozvala građane da izađu na izbore. "Nadam se da će građani glasati po savjesti", rekla je Holy.

Ivo Josipović, predsjednik stranke Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez, glasovao je u nedjelju u Zagrebu za 8. saziv Hrvatskoga sabora te je ocijenio da će predstojeći saziv Sabora imati pred sobom teške izazove.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić (HNS) glasovala je u nedjelju u Zagrebu te poručila da je jako važno da na parlamentarne izbore izađe što više ljudi.
"Jako je važno da svi ljudi izađu na izbore. To je pravo, ali na neki način i građanska, moralna obaveza. Dobro bi bilo da izađe što više ljudi", poručila je Pusić.
Dodala je kako bi voljela kad bi na birališta izašlo i više od 90 posto građana koji imaju pravo glasa.

Drago Prgomet, prvi na listi MOST nezavisne liste u I. izbornoj jedinici, glasovao je u nedjelju na biračkom mjestu u Osnovnoj školi "Silvije Strahimir Kranjčević" u Bogišićevoj ulici u Zagrebu te rekao kako očekuje veći odaziv birača nego na prošlim izborima.
"Očekujem veći odaziv nego na prošlim izborima", izjavio je, uz ostalo, Prgomet nakon glasovanja.

Tomislav Karamarko, u pratnji starije kćeri Lane, glasovao je u nedjelju na biračkom mjestu u zagrebačkoj VII. gimnaziji poručivši kako je uvjeren da će ovi parlamentarni izbori biti praznik demokracije.
"Optimističan sam glede izbornih rezultata i vjerujem da će izlaznost biti velika", rekao je Karamarko novinarima nakon glasovanja.

Hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović sa suprugom Sanjom je u nedjelju ujutro glasovao na biračkom mjestu u osnovnoj školi u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici te pozvao građane koji još nisu ispunili svoju građansku dužnost da to učine.
"Ljudi, znate koliko je to važno. Ovo su najvažniji izbori u zadnje četiri godine, sve ovo ranije je bilo samo igra. Ovo je pravi posao", poručio je Milanović, koji se nada dobrom odazivu birača na današnjim parlamentarnim izborima.

Supredsjednik stranke "Živi zid" Ivan Vilibor Sinčić glasovao je u Karlovcu, na biračkom mjestu Donja Jelsa, u VII. izbornoj jedinici, gdje je prvi na listi.
Nakon glasovanja je pozvao sve hrvatske građane da izađu na izbore.
Na pitanje novinara odgovorio je da je svoje pravo glasa on iskoristio čim je navršio 18 godina, a bili su to izbori za mjesnu samoupravu.

Predsjednik stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić glasovao je u nedjelju u 7 sati, odmah nakon otvaranja birališta, na biračkom mjestu u Njegoševoj ulici na zagrebačkoj Pešćenici te poručio kako je uvjeren da će izlaznost na parlamentarne izbore biti veća od 60 posto.
Milan Bandić je na glasovanje došao sa suprugom Vesnom. Nakon glasovanja Bandić je novinarima izjavio kako želi da 8. studeni 2015. bude istinski praznik demokracije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter