DIP: Građani imaju mjesec dana za žalbe Ustavnom sudu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin najavio je danas da će u idućih najviše osam dana biti poznati konačni rezultati državnog referenduma o ustavnoj definiciji braka.

Hrvatin je to najavio na konferenciji za novinare na kojoj je objavio službene i potpune referendumske rezultate, koji će postati konačni po isteku rokova za žalbe.

Od sinoć, to jest od 1. prosinca u 19 sati počeo je teći rok od 48 sati u kojem se može izjaviti prigovor na nepravilnosti i nezakonitosti u postupanju na glasačkom mjestu.

Danas u podne počeo je, pak, teći rok za prigovor na ukupne potpune službene rezultate. DIP ima 48 sati za postupanje po tom prigovoru.

Nakon toga teče rok od 48 sati za žalbu Ustavnom sudu protiv odluke DIP-a. Ustavni sud tada ima 48 sati za odluku o toj žalbi, objasnio je rokove Hrvatin.

Također, građani se u roku od 30 dana mogu Ustavnom sudu žaliti na zakonitost i ustavnost referenduma, protumačili su naknadno iz DIP-a. Za odlučivanje o tome je li referendum proveden u skladu sa zakonom i Ustavom, Ustavni sud nije vezan vremenskim rokom.

Nakon što Sud utvrdi da je sve bilo u redu i to objavi u Narodnim novinama, Ustav je promijenjen, i to s datumom održavanja referenduma, dakle s 1. prosinca.

Prema službenim i potpunim rezultatima državnog referenduma na 6714 glasačkih mjesta glasovalo je 1.436.163 birača od upisanih 3.791.000, odnosno 37,88 posto. Za ustavnu definiciju braka kao zajednice žene i muškarca izjasnilo se 946.433 birača ili 65,87 posto, dok je protiv bilo 481.534 birača ili 33,51 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter