DIP: Dobra izlaznost u BiH i Njemačkoj

Ilustracija (S. DRECHSLER/NL)
Ilustracija (S. DRECHSLER/NL)

U inozemstvu, gdje se za novi saziv Hrvatskog sabora, glasuje u subotu i nedjelju, izbori protječu regularno, bez nepravilnosti, uz dobru izlaznost u BiH te u Njemačkoj, doznaje se u subotu u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP).

Nema ni predstavki na rad biračkih odbora, kaže potpredsjednica DIP-a Renata Šantek.
Dobar odaziv je u BiH, u Mostaru je u pola sata od otvaranja birališta (7 sati) izdano 40 potvrda za glasovanje biračima koji se prethodno nisu aktivno registrirali.
I u Njemačkoj je odaziv dobar, već ujutro birači su stvorili redove za glasovanje.
U inozemstvu se glasuje u 48 država diljem svijeta, a zbog vremenske razlike birališta u Australiji, konkretno u Cannberi, Melbournu i Sydneyju, otvorena u petak u 21 sat, po hrvatskom vremenu, već su zatvorena, kaže Šantek.
Glasuje se na 114 biračkih mjesta, najviše ih je otvoreno u BiH (33) te u Njemačkoj (18).
U europskim zemljama glasuje se u subotu i nedjelju, od 7 do 19 sati.
Za glasovanje se u inozemstvu aktivno registriralo oko 36.000 birača, najviše u dvije spomenute države.
U inozemstvu, u XI. izbornoj jedinici, glasuju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, (dijaspora)a imaju pravo izabrati tri, od ukupno 151 saborskog zastupnika.
U inozemstvu glasuju i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se na izborni dan zateknu izvan države, uvjet je da su se privremeno upisali. U tom slučaju glasuju za liste jedinice u kojoj imaju prebivalište. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter