DIP: Do 16 sati slab odaziv na euroizbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Relativno malo hrvatskih birača, ali ipak više nego na lanjskim izborima za Europski parlament, izašlo je do 16 sati na birališta, na kojima Hrvatska danas bira 11 svojih europarlamentaraca.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) do 16 sati glasovalo je oko pola milijuna birača (509.044) ili njih 16,45 posto. Usporedbe radi, godinu prije u istom je roku glasovalao 14,63 posto, odnosno 445. 359 birača.

Najaktivniji su birači u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji, gdje je izašlo više od petine upisanih, preciznije 20,14, odnonos 20,10 posto birača. Najslabiji odaziv je u Međimurskoj (13,59 posto) i u Krapinsko-zagorskoj županiji (14,97 posto). Više od petine birača glasovalo je i u Karlovcu (21,14 posto), kojeg po izlaznosti slijedi Gospić (20, 28), Požega (20,18) i Sisak (20, 10 posto). Najmanje birača odazvalo se u Dubrovniku (14, 84) i u Zadru (14, 90). Relativno dobar odaziv bilježi Zagreb u kojemu je do 16 sati glasovalo 18, 20 posto birača.

Oko 3,8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu danas bira 11 eurozastupnika, jednog manje nego lani, no bira ih na puni, petogodišnji mandat.

Birališta se zatvaraju večeras u 19 sati, a prve izborne rezultate DIP će, zbog europskih pravila, objaviti u 23 sata. Hrvatski birači lani su pokazali slabo zanimanje za izbore za Europski parlament, i ukupno ih je glasovalo 20,83 posto, odnosno neznatno više od 780 tisuća.

Samo jedno narušavanje javnog reda i mira

Prigovori koji nisu ozbiljnije naravi te jedan slučaj narušavanja javnog reda i mira, rezime je protjecanja izbora do 16 sati, na kojima se bira 11 hrvatskih europarlamentaraca, doznaje se poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Kada je riječ o prigovorima, u DIP-u pojašnjavaju kako je uglavnom riječ o dojavama da se birače putem SMS poruka, odnosno mailova poziva da glasuju za određenu političku opciju, odnosno listu. Zaprimljena je i dojava da su na nekoliko biračkih mjesta promatrači bilježili tko je izašao na birališta, što ne smiju činiti.

DIP putem drugih tijela provjerava takve prijave i ako se potvrde traži da se one spriječe, odnosno zaustave, kažu u DIP-u. I sa sigurnosnog, odnosno policijskog gledišta, izbori za Europski parlament 'teku' mirno.

Tek su iz Krapinsko-zagorske policije izvjestili da su na jednom biralištu tri birača 'međusobno narušavali javni red i mir'. U DIP-u nisu naveli o kojem je biralištu riječ, istaknuli su tek da galamdžije nisu vrijeđale članove nadležnog biračkog odbora. Protiv trojice galamdžija podignut je optužni prijedlog.

Oko 3,8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu danas bira 11 zastupnika u Europski parlament, jednog manje nego lani, no bira ih na puni, petogodišnji mandat. Birališta su otvorena do 19 sati, do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja. Prve izborne rezultate DIP će objaviti u 23 sata.

Odaziv na izbore za Europski parlament, na kojima Hrvatska danas bira 11 svojih zastupnika, bolji je nego prošle godine, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Nema ozbiljnijih prigovora na izborni postupak, odnosno dobiveni prigovori zanemarivi su u odnosu na sve dosadašnje izbore, kaže član DIP-a Davor Orlović. 

I sa sigurnosnog aspekta, odnosno po izvješću policije, sve je u redu, dodaje Orlović. 

Hrvatska na izbore izlazi pod dojmom katastrofalne poplave koja je prije tjedan dana pogodila istočnu Slavoniju. No, nadležna izborna tijela učinila su sve da i biračima, koji su morali napustiti svoje domove, danas omoguće glasovanje.

Birališta su otvorena u 7 sati, a zatvaraju se u 19 sati, do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja. Prve izborne rezultate DIP će objaviti u 23 sata.

Najveći odaziv u Karlovcu, najmanji u Bjelovaru 

Najviše Karlovčana, a najmanje Bjelovaraca izašlo je prijepodne na izbore za 11 hrvatskih europarlamentaraca, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Naime, do 11 sati glasovalo je gotovo 12 posto Karlovčana i svega 5,48 posto Bjelovaraca. Nakon Karlovca, po odazivu slijede Sisak (10,12 posto) i Varaždin (10,04 posto). Uz Bjelovar, na dnu ljestvice izlaznosti je i Koprivnica u kojoj je glasovalo 5,80 posto birača.

Gledano po županijama, najveći interes za europske izbore je u Karlovačkoj županiji (10,18 posto), potom u Gradu Zagrebu (8,96 posto), te u Šibensko-kninskoj županiji (8,92 posto), a najmanji u Koprivničko-križevačkoj (5 posto) te u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (5,26 posto).

Glasovanje birača s poplavljenih područja protječe bez teškoća

Glasovanje birača s poplavljenih područja županjske Posavine protječe bez teškoća, prema naputku koji je za izbore za Europski parlament objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP)

U Izbornom povjerenstvu Vukovarsko-srijemske županije nisu mogli navesti koliko je točno takvih birača, s obzirom da je s područja županjske Posavine zbog katastrofalne poplave evakuirano više od 11.000 ljudi.

Sukladno DIP-ovu naputku, birači s poplavljenih područja koji su izgubili sve dokumente moći će glasovati na današnjim europskim izborima uz posebne potvrde MUP-a ili uz pomoć dva svjedoka koji bez sumnje mogu potvrditi njihov identitet u mjestima u kojima se nalaze.

Osobe s tih područja glasovati mogu tek nakon što birački odbor, nakon provjere podataka s županijskim povjerenstvom, utvrdi indentitet birača.

Također, svi pripadnici HGSS-a ili Crvenog križa, Oružanih snaga, policije ili volonteri koji se na dan izbora zateknu na poplavljenom području, a nemaju prijavljeno prebivalište na tom području, moći će glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u mjestu u kojem se danas nalaze.

GONG: Tiho izborno jutro i zbunjeni birački odbori

Udruga GONG priopćila je kako je do 11 sati zaprimila malobrojne primjedbe građana na današnjim europskim izborima, uglavnom zbog kršenja izborne šutnje te agitiranja pojedinih stranačkih promatrača za određenu političku opciju, ali i nedovoljnu educiranost nekih članova biračkih odbora o izbornoj proceduri.

Iz GONG-a ističu kako, "bez obzira na upitnu svrsishodnost izborne šutnje u postojećem obliku", apeliraju na izborne kandidate i stranke da se suzdrže od izborne promidžbe. Navode, naime, kako zaprimaju dojave birača da danas dobivaju sms poruke (HDZ, Savez za Hrvatsku), pozive (SDP), e-mailove (HDZ), reklame na društvenim mrežama (Forum mladih SDP-a), te letke (Savez za Hrvatsku).

GONG poziva birače da ostvare svoje biračko pravo i koristeći mogućnost preferencijalnog glasovanja, navodeći kako se birači u dojavama žale na nedovoljnu educiranost pojedinih biračkih odbora u davanju uputa biračima kako iskoristiti preferencijski glas. Iz GONG-a zato podsjećaju kako je valjan glas za kandidata, čak i ako birači ne zaokruže listu.

Zaprimili su, kažu, i nekoliko dojava o agitiranju dijela promatrača HDZ-a u Zagrebu, zbog čega podsjećaju registrirane promatrače na njihova prava i dužnosti, između ostalog i da ne smiju popisivati imena izašlih birača, agitirati za određenu političku opciju te ometati rad izbornih tijela.

Napominju i kako birači s prebivalištem u Hrvatskoj, koji nisu upisani u popis birača jer im je osobna iskaznica istekla prije 14. svibnja 2014. godine, mogu glasati uz potvrdu izvađenu u svom uredu za opću upravu.

Također, birači iz poplavama ugroženih područja (Gunja, Drenovci i Vrbanja) mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu uz predočenje osobne iskaznice ili uz dva svjedoka koji potvrđuju njihov identitet. Pripadnici Oružanih snaga, policije, HGSS-a, Crvenog križa i volonteri na poplavljenim područjima mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu s potvrdom koju im izdaje bilo koji ured državne uprave. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter