Dionice porasle, nazire se dogovor u Washingtonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak su na Wall Streetu, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će se ovih dana u Washingtonu postići dogovor o financiranju države.

Dow Jones ojačao je 0,42 posto, na 15.301 bod, dok je S&P 500 porastao 0,41 posto, na 1.710 bodova, a Nasdaq indeks 0,62 posto, na 3.815 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica bile u dubokom minusu jer tijekom vikenda nije postignut nikakav napredak u pregovorima između republikanaca i demokrata po pitanju povećanja razine dozvoljenog zaduživanja države i povratka oko milijun državnih službenika na posao.

Međutim, tržište se oporavilo nakon vijesti da je dogovoren sastanak predsjednika Baracka Obame s čelnicima Kongresa.

Dobro raspoloženje ulagača zadržalo se do kraja trgovanja, unatoč tome što je kasnije taj sastanak odgođen da bi se Senatu dalo vremena da pokuša pronaći rješenja problema.

Demokratski i republikanski senatori rade na rješenju kojime bi se dopustilo zaduživanje države najmanje do sredine veljače i omogućilo vladi financiranje do sredine siječnja, čime bi se okončala dvotjedna obustava rada državnih službi.

Konkretan dogovor, koji bi trebao sadržavati i novi krug pregovora o smanjenju proračunskog deficita, još nije postignut, no ulagači se nadaju najboljem.

Ako se dogovor ne postigne do 17. listopada, američka vlada neće moći ispuniti sve financijske obveze koje joj stižu na naplatu, što bi moglo ozbiljno uzdrmati financijska tržišta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter