Dionicarima Adrisa milijardu kuna u 13 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na sjednici u utorak Nadzorni odbor Adris grupe potvrdio je da ce se lanjska dobit raspodjeliti u rezerve društva te predložio da se iz nerasporedene zadržane dobiti društva isplati sedam kuna dividende po dionici.

Istovremeno je donio odluku da ce dionicari to potvrditi na skupštini koja ce se održati 30. svibnja. Protekle dvije godine dividenda je isplacena sredinom srpnja pa se jednako može ocekivati i ove godine.

Predloženo je da ovogodišnja dividenda za ukupno 4.000 dionicara bude 114,8 milijuna kuna, koliko je podijeljeno i u protekle cetiri godine. Ako tome pribrojimo dividende isplacene od 2000. godine, ispada da je u tom 13-godišnjem razdoblju Adris podijelio svojim dionicarima milijardu i tri milijuna kuna dividende.

Nakon što u drugom dijelu 2012. dobije 14,49 milijuna kuna, ukupna dividenda isplacena predsjedniku Uprave Anti Vlahovicu popet ce se na 126 milijuna kuna, s koliko je nagraden u proteklih 13 godina kao najveci pojedinacni dionicar. Dakle, ispada da je u prosjeku dobivao gotovo 10 milijuna kuna godišnje.

No, dobivao je manje, a ni ove godine nece dobiti svih 14,49 milijuna kuna. Razlog tome je ponovno uvodenje poreza na dividendu koji sada iznosi 12 posto, a nekad je bio 15 posto. U meduvremenu je Vlahovicu umanjivana dividenda i zbog kriznog poreza pa nije mogao racunati na puni iznos dividende.

Ista prica mogla bi se primijeniti i na ostale dionicare Adrisa, s tom razlikom da oni posjeduju manje dionica pa su sukladno tome dobivali manje dividende.

Drugi najveci dionicar i ujedno clan Uprave Plinio Cuccurin ove ce godine dobiti bruto iznos (prije umanjenja za porez) od 8,9 milijuna kuna, cime ce svoju 13-godišnju zaradu od dividende povecati na 77 milijuna kuna. Treci najveci dionicar i clan Uprave Branko Zec ce u 2012. dobiti 4,9 milijuna kuna, a od 2000. njegov ukupni dobitak po toj stavci iznosi 42 milijuna kuna.

Nakon clanova Uprave najviše dividende dobivaju tajni dionicari

Nakon clanova Uprave najviše dividende dobivaju tajni dionicari i investicijski fondovi koji svoje dionice Adrisa knjiže na skrbnicke racune banaka. Oni ce dobiti 18,53 milijuna kuna nakon što dionicari potvrde odluku o isplati dividende. Po ukupnom iznosu dividende slijede ih obvezni mirovinski fondovi (OMF) kojima ce ove godine pripasti 10,17 milijuna kuna. AZ OMF dobit ce 4,22 milijuna, PBZ CO OMF 3,27 milijuna, Erste Plavi OMF 1,35 milijuna, a Raiffeisen OMF 1,33 milijuna kuna.

Prethodno navedene brojke dobili smo analizom podataka koji su knjiženi na listama deset najvecih vlasnika redovnih i povlaštenih dionica. Buduci da su neki mirovinski fondovi i tajni dionicari pozicionirani ispod desetog mjesta, može se racunati da ce ukupan iznos dividende koji ce dobiti biti daleko veci od ranije navedenog, iako ce morati platiti porez po stopi od 12 posto.


Podijeli: Facebook Twiter