Dioničari IKB-a: Na dividendu deset milijuna kuna

Godišnja skupština IKB-a Umag (V. HABEREITER)
Godišnja skupština IKB-a Umag (V. HABEREITER)

Dioničari Istarske kreditne banke Umag na skupštini održanoj u petak potvrdili su odluku o isplati 10,064 milijuna kuna dividende iz dijela lanjske neto dobiti koja iznosi 12,834 milijuna kuna. Također, odlučeno je da isplata dividende iznosi 68 kuna po dionici. Miro Dodić, predsjednik uprave IKB-a, obraćajući se dioničarima istaknuo je da je i prošla poslovna godina bila karakteristična po otežanim uvjetima poslovanja, te da već petu godinu za redom izostaje oporavak hrvatskog gospodarstva.

U takvim okolnostima IKB je poduzela niz mjera na prilagođavanju poslovanja, te u prošloj godini poslovala stabilno i sigurno. Osigurali su to poduzetim mjerama koje se temelje na primjerenoj adekvatnosti kapitala, sigurnim primarnim izvorima uz osiguranje dovoljnih rezervi likvidnosti, te adekvatnom upravljanu rizicima, učinkovitoj organizaciji i kontroli troškova poslovanja.

- Bilanca Banke na dan 31. prosinca prošle godine iznosila je 2,81 milijardi kuna, što iskazuje porast u odnosu na isti datum 2012. godine za 5,01 posto ili 134,38 milijuna kuna, dok je u bankarskom sektoru Hrvatske došlo do pada za 0,5 posto. Kao i svake godine, pa tako i prošle, rast bilance je proizašao na osnovi primarnih izvora, odnosno depozita građana, poslovnih subjekata i javnog sektora. Ukupni depoziti porasli su za 116 milijuna kuna tako da su iznosili 2,4 milijardi kuna, čime je za 2,9 posto premašen plan za 2013. godinu. Ako govorimo o kreditnim plasmanima bez financijskih institucija, privredi, obrtnicima, stanovništvu i javnom sektoru, ostvaren je porast od 2,5 posto, dok je u bankarskom sektoru došlo do pada za jedan posto. Značajno povećanje plasmana došlo je i ulaganjem u vrijednosne papire i to trezorske zapise, te obveznice Republike Hrvatske, čime je ostvareno 16,9 milijuna kuna kamatnih prihoda, naveo je Dodić u godišnjem izvješću. Dodao je kako su se zbog slabije potražnje za kreditima, te manje raspoloživosti boljih i sigurnijih korisnika kredita opredijelili za ulaganja u vrijednosnice s manjim prinosom kojima osiguravaju veću likvidnost i stabilnost banke u promjenjivim i nepredvidivim gospodarskim vremenima. Pozitivni rezultati zabilježeni su u segmentu platnog prometa, te je volumen domaćeg porastao za četiri, a s inozemstvom za čak 15 posto.

- Povećanjem obujma poslovanja uz niže prosječne kamatne stope i manje kamatne marže povećan je neto kamatni prihod za jedan posto i neto kamatni prihod za 5,5 posto, čime je dobit iz bankarskog poslovanja povećana za 2,5 posto. Smanjenjem troškova poslovanja bez otpuštanja radnika ili smanjenja njihovih plaća povećali smo operativnu dobit za 9,9 posto rekao je Dodić. Zaključio je kako je i ovu godinu banka nastavila pozitivan trend u poslovanju, no i upozorio dioničare da treba biti oprezni jer će se poslovanje poslovnih subjekata i ove godine odvijati u otežanim uvjetima, što će utjecati i na poslovanje banaka. Upravo zbog toga još veću pažnju posvetit će prilagodbi ukupnog stanja, te smanjenju troškova poslovanja i naplati po dospjelim potraživanjima. Ovo je izvješće, uz sva godišnja financijska izvješća - ono o obavljenoj reviziji, rasporedu neto dobiti, isplati dividende i imenovanju revizora, prihvaćeno jednoglasno. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter