Dionica Zambratija - Bašanija zatvorena za promet

Raskopana Zambratija (Tanja KOCIJANČIĆ)
Raskopana Zambratija (Tanja KOCIJANČIĆ)

U Zambratiji kod Umaga u tijeku je gradnja oborinske odvodnje u dužini od 200-tinjak metara na Istarskoj cesti, što je investicija Županijske uprave za ceste, koja bi trebala biti okončana do kraja godine.

U utorak je dionica Zambratija - Bašanija u potpunosti zatvorena za promet, i to do 22. prosinca, pa se prema Bašaniji i Savudriji iz Umaga vozi zaobilazno preko Murina. Izvođač radova je tvrtka Istarske ceste, a nadzor provodi firma Via-ing, doznali smo u ŽUC-u.

Naime, na tom dijelu godinama se, posebice ujesen i zimi, za vrijeme velikih kiša stvarala ogromna lokva na kolniku, zbog koje su vozači imali problema u prometu. Često se na ovim stranicama pisalo o tome, najviše zbog opasnosti od zaleđivanja, a što će ŽUC ovime to konačno riješiti.

No, građani koji ondje žive, premda su zadovoljni što će se taj problem konačno srediti, našem su se dopisništvu požalili jer se istovremeno ne kopa i kanalizacija.

Mještanin koji ondje živi kaže da šest, sedam kuća u tom dijelu Zambratije nije spojeno na kanalizacijsku mrežu te da je nelogično da se sada raskopava cesta, rade novi rubnjaci i asfalt, da bi se sve to ponovno raskopalo za nekoliko mjeseci, kada dođe na red kanalizacija.

Takva je poruka i osvanula na ogradi jednog dvorišta - na ploči je rukom ispisano "Bassanese i Vedo - želimo kanalizaciju! Sramota! Opet ćete raskopati! Bassanese - pet godina = 0. Idemo u EU!".

Od direktora komunalnog poduzeća 6. maj Krešimira Vede saznali smo da bi i oni ušli u taj posao sa ŽUC-om, ali to tehnički nije bilo moguće. K tome, kanalizacija za taj dio Zambratije kopat će se iz suprotnog smjera, dakle iz Bašanije, u dužini od oko 700 metara, odnosno s druge strane te županijske ceste pa je i zato bilo nemoguće krenuti sada u tu investiciju.

- Projekt predviđa otvaranje prekopa iz pravca Bašanije, jer je tako predvidio projekt. Zambratija se ne može spojiti na postojeću kanalizaciju, jer su u tom dijelu premali padovi. Trenutno radimo na 29 projekata u suradnji s Hrvatskim vodama kao sufinancijerom - neki su u fazi ishođenja dozvola, a za druge se izrađuje dokumentacija.

U iduća dva mjeseca bit će razvijeni svi projekti kanalizacije za područje Umaga, a sve to da bismo mogli povući sredstva iz fondova Europske unije.

Dinamiku radova diktiraju nam pregovori s Hrvatskim vodama i tim fondovima, stoga još ne možemo točno reći kada će se napraviti taj dio kanalizacijske mreže od Bašanije do Zambratije, objašnjava Veda. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter