Dionica IKB-a poskupjela 27 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dva dana strmoglavog pada u cetvrtak je dionica Istarske kreditne banke Umag znatno poskupjela na Zagrebackoj burzi. Za sada još nije poznato tko je trgovao dionicama dok je bilježila veliku volatilnost, a iz banke su nam odgovorili da oni nisu prodavali i kupovali putem burze.

Dakle, u utorak, 10. sijecnja, je nakon pune dvije godine ponovno trgovano dionicama po cijeni koja je bila niža 45,5 posto u odnosu na posljednje trgovanje. Prodano je svega šest dionica za ukupno 6.594 kune. U srijedu je cijena pala za dodatnih devet posto, na 1.000 kuna, što je bila ujedno i najmanja vrijednost otkako se tom dionicom trguje na burzi. Pritom je prodano 19 dionica. Dakle, u dva dana je dionica pojeftinila 50 posto.

U cetvrtak je utrženo 17 vrijednosnica po cijeni od 1.272 kune po dionici te je pritom ostvaren rast od 27,2 posto. U tri dana je prodano svega 0,03 posto od ukupnog broja izdanih dionica banke, a prosjecna transakcija je brojila tek nešto više od dvije dionice.

Iz navedenog se može zakljuciti da je dionice, vjerojatno, prodavao jedan ili nekolicina malih dionicara. No, današnje nadmetanje u cijenama otkriva ozbiljnost ulagaca koji kupuju te dionice.

Naime, nekoliko minuta prije 13 sati dva su se ulagaca nadmetala tko ce ponuditi vecu cijenu prije nego se zakljuci trgovanje. Jedan ulagac je ponudio 1.260 kuna, a drugo odgovorio s lipom više. Prvi je potom povecao cijenu na 1.265, pa na 1.270 i na koncu na 1.272 kune. No, drugi ulagac je uvijek imao spreman odgovor i lipu više po dionici. Prodaja je zatvorena u 13.13 kada je prodano 17 dionica, u cak devet transakcija, po cijeni od 1.272 kune po dionici.

Nakon ove transakcije najniža vrijednost ponudenih dionica iznosi 1.899 kuna. Po toj cijeni prodaje se jedna dionica. Po jedna dionica prodaje se i po cijenama 1.900 i 2.000 kuna. S druge strane ulagaci nude najviše 1.272 kune. (P. GREGOROVIC)

IKB trguje vlastitim dionicama mimo burze

Iz IKB-a su nam odgovorili da nisu trgovali vlastitim dionicama putem burze, ali jesu - mimo burze. U utorak, 10. sijecnja, banka je prodala 54 vlastite dionice radnicima banke koje je držala u trezoru. Prethodno tome su 15. rujna 2011. prodali radnicima 1.270 dionica, a 6. srpnja stekli 1.412 vlastite dionice.

 


Podijeli: Facebook Twiter