Dionica HT-a pojeftinila 10 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dioničari Hrvatskog Telekoma koji su putem Zagrebačke burze prodali dionicu izgubili su pravo na isplatu ovogodišnje dividende od 20,51 kunu, a tko je proda u četvrtak dividendu će dobiti, ali će zato cijena dionici pasti za oko 20-ak kuna. Danas je dionica pojeftinila 10,2 posto, na 182,65 kuna.

To što se danas dogodilo na burzi nije ništa novo već se to ponavlja svake godine prije isteka roka za stjecanje prava na isplatu dividende.

Naime, u ponedjeljak, 17. lipnja će dioničari HT-a na skupštini glasati o isplati 1,68 milijardi kuna lani ostvarene dobiti. Pravo na isplatu dividende će dobiti oni koji tog dana budu upisani u knjizi dioničara, a da bi to postigli ulagači su morali danas kupiti dionice, a dioničari su ih trebali posjedovati i ne prodavati do sutra. Takva razlika nastaje zbog roka uknjižbe u knjigu dionica. Dividenda će biti isplaćena do 8. srpnja.

Ono što je danas iznenadilo mnoge dioničare i ulagače je postizanje nove rekordno niske cijene za dionice HT-a. Ako jučerašnju cijenu od 204 kune umanjimo za dividendu ispadalo je da se danas ista trgovati ispod 186,31 kune, što je bila do sada najniža cijena te dionice koja je postignuta u prosincu 2008. Danas  je dionica pala na 180 kuna.

Lani je HT isplatio 22,14 kuna dividende, a dionica je zbog toga pojeftinila 19,61 kunu. U 2011. je zbog dividende od 22,76 kuna dionica pojeftinila za 26,4 kune. U 2010. je dividenda iznosila čak 34,05 kuna, što je prouzročilo pad od 30,03 kuna.

Iz istog razloga u petak pojeftinjuje i dionica Ine, ali za manje od jedan posto svoje vrijednosti. U slučaju naftne kompanije dividenda iznosi 34,36 kuna što predstavlja svega 0,8 posto od 4.252 kune kolika je vrijednost dionice.

Dionica Atlantic Grupe će sredinom idućeg tjedna pojeftiniti za oko 1,5 posto koliko iznosi dividenda u odnosu na burzovnu cijenu dionice. Naime, za dionicu koja se danas trgovala po 592 kune predviđena je dividenda od devet kuna. Do kraja mjeseca sličan scenarij je previđen za dionicu Adris grupe, a potom u kolovozu za dionicu Plave lagune. (P. GREGOROVIĆ)

HT se širi na energetiku i ugostiteljstvo

Vodeći hrvatski telekom operater ima i druge ambicije osim bavljenjem osnovnom djelatnošću. Idućeg tjedna će dioničari glasati da se društvo ubuduće bavi proizvodnjom i prodajom električne energije putem solarnih ploča koje planira postaviti na krovove nekoliko zgrada. Novost je i registracija za pružanje ugostiteljskih usluga (hrane i pića) kako bi to realizirali na javnim površinama ispred njihovih trgovina, odnosno T-Centara.


Podijeli: Facebook Twiter