Dionica Adrisa podcijenjena za trećinu?

(Arhiva)
(Arhiva)

Anto Augustinović, stariji analitičar Erste banke objavio je analizu poslovanja Adris grupe te preporučio kupnju navedene dionice s obzirom da je drži podcijenjenom. Drži da je ciljana cijena redovnih dionica 500 kuna, odnosno 450 kuna za povlaštene.

Jučer tržište nije pozitivno reagiralo na te objave već je povlaštena dionica pojeftinila za 0,15 posto, na 339 kuna. Odnosno, od 19. siječnja gubi na cijeni i sada vrijedi 4,36 posto manje nego tada. Redovnom dionicom je posljednji put trgovano na Zagrebačkoj burzi u siječnju kada je postigla cijenu od 385 kuna.

Analitičar Erste banke drži da dionica rovinjske grupacije vrijedi za trećinu više nego je njena sadašnja vrijednost? Svoju procjenu, između ostalog, temelji na očekivanjima budućih akvizicija i preuzimanje liderske pozicije u osiguravateljskoj industriji, načelni interes za ulaganje u ACI, ambicija daljnjeg širenja turističkog dijela poslovanja, razmatranje strateških opcija za duhanski segment, uključujući i prodaju.

Daljnji razlog u rastu vrijednosti dionica Adrisa vidi u odličnim poslovnim rezultatima koje očekuje da će grupacija ostvariti u 2015. godini. Navodi da je lanjski poslovni rezultat bio opterećen jednokratnim troškovima restrukturiranja u Croatia osiguranju, a da ove godine toga nema. Dodatnu pogodnost vidi u tome što će ove godine TDR imati niže amortizacije stope, a Maistra i Cromaris zabilježiti rast dobiti.

- Financijska snaga Adrisa dugo se ogledala u novcima koje je tvrtka godinama akumulirala na računu, ali ju nije koristila niti za akvizicije niti za isplatu dioničarima. U tom smislu smatram da je velik iskorak aktiviranje gotovine za rast kroz akvizicije i da će poboljšati izglede u budućnosti te u konačnici donijeti dodatnu vrijednost dioničarima, zaključuje Ersteov analitičar. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter