Dioki i Dina: Umjesto placa - radna obveza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici Dine u Omišlju, barem ne svi, nece moci napustiti pogone, jer je dogovoreno da ce im državni Stožer za zaštitu i spašavanje uvesti radnu obvezu. Dio radnika morat ce ostati cuvati pogone, htjeli oni to ili ne, izjavio je župan Vidoje Vujic.

Radnicima Dine, pa i vatrogascima koji dežuraju 24 sata dnevno, porucio je da nema mogucnosti da im Županija financijski pomogne.

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Dine Predrag Mihaljevic te predsjednici Radnickog vijeca Alfred Davanza i Sindikata radnika Dine Naim Bulat oštro su reagirali na mogucnost uvodenja radne obveze.

- Kad je rijec o našim neisplacenim placama, onda i župan Vujic i ministar Cacic porucuju da smo mi privatna tvrtka i da nam ne mogu pomoci, a s druge strane nam žele uvesti radnu obvezu. Necemo odustati od dogovora, cak ni ako nam uvedu radnu obvezu. Naši su uvjeti jasni - ako ne uplate bar jednu placu, napuštamo pogone, rekao je Mihaljevic.

Po informacijama kojima raspolažu sindikalisti i Radnicko vijece, iz Vlade je najavljen ulazak vjerovnika, odnosno banaka, Ine i HEP-a u vlasnicku strukturu Dioki Grupe, a i sadašnji vlasnik Robert Ježic ih je, kako tvrde, obavijestio da bezuvjetno pristaje na bilo koji model vlasnickog restrukturiranja, no porucuju da više ne vjeruju obecanjima.

Na pitanje kolika opasnost prijeti u slucaju da radnici napuste Dinu, Davanza je odgovorio da radnicima nije namjera širiti paniku, ali i dodao da je ipak rijec o opasnim kemikalijama. (M. GLAVAN, T. TOMICIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter