Dio zarade od Outlooka i Dimensionsa vraća se Štinjanu kroz izgradnju infrastrukture

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Outlook je ove godine proslavio okruglu, desetu obljetnicu održavanja. Uz Dimensions, riječ je o jednim od najpopularnijih glazbenih manifestacija u Europi, koje u Pulu svake godine dovode na desetke tisuća mladih iz cijeloga svijeta. Događaji su to koje prati i nekoliko stotina inozemnih novinara najvećih svjetskih medijskih kuća te slika Pule stiže do milijuna ljudi diljem svijeta. No, pitanje je koliko ovi glazbeni festivali doista donose dobrobiti Puli, konkretno Štinjancima, te tko od njih ima koristi, a tko ipak nije najsretniji njihovom organizacijom.

Generiranje financijske koristi

- Od samoga početka Grad podržava održavanje ovakvih manifestacija budući da je u njima prepoznao ogroman potencijal i korist za cjelokupnu zajednicu zbog čega se Pula i pozicionirala kao vodeći grad u Hrvatskoj po broju i posjećenosti festivalskih sadržaja. Ovdje se ne govori samo o dodatnom poticanju kulturnog, već i gospodarskog razvoja. Naime, Outlook je postao prepoznatljiva manifestacija zbog čega je ove godine organizatorima dodijeljeno posebno priznanje Grada za osobit doprinos promociji i razvitku Pule, kažu iz Grada Pule te podsjećaju da pored nemjerljive promocije u svjetskim razmjerima, nije zanemariva ni financijska korist koju oni generiraju, budući da za sobom povlače čitav niz ugostiteljskih i trgovačkih djelatnosti.

- Glazbeni festivali su od velikog interesa za naš grad, a prvenstvena je namjera imati kvalitetne, dugoročne manifestacije od čijeg će održavanja svake godine imati korist i posao veći broj naših sugrađana. Dio prihoda koji se ostvaruje za vrijeme održavanja festivala u konačnici se vraća u gradski proračun, kroz porez na dohodak ili porez na potrošnju, čime se omogućava izgradnja i održavanje gradske infrastrukture te financiraju programi javnih potreba, veli gradonačelnik Miletić.

Podsjetio je da su u Štinjan proteklih nekoliko godina uložena značajna financijska sredstva za važne infrastrukture projekte -uređenje Hidrobaze, za što je izdvojeno gotovo osam milijuna kuna, uređenje Ulice Sv. Margarete (1,6 milijuna kuna), rekonstruirana je prometnica Ulice Trsine vrijedna više od pola milijuna kuna, izgrađeno dječje igralište u Ulici Kašćuni, a u planu je nastavak uređenja Štinjana.

- U ovoj godini predviđen je početak dogradnje mjesnog groblja, nastavak izgradnje prometnice u Ulici Trsine i Ulici prilaz Plazina, kao i nastavak pojačanja javne rasvjete, sanacije prometnica i dodatno opremanje dječjih igrališta i fitness zone, zaključuje Miletić.

Gosti festivala potrošili 120 milijuna kuna

Pored Turističke zajednice Grada Pule, značaj ovih manifestacija prepoznaju i strukovne udruge poput Hrvatske gospodarske komore, Obrtničke komore, zatim cehovi ugostitelja i prijevoznika te niz drugih koji dijele pozitivno mišljenje o njihovo održavanju. Prema njihovim procjenama, posjetitelji Dimensions i Outlook festivala, kojih je ove godine bilo oko 20 tisuća, u svega dva tjedna boravka u Puli i Istri, potrošili su najmanje 120 milijuna kuna. Na ovaj se način značajno pridonosi povećanju prihoda u trgovini, ugostiteljstvu, prijevozu, turizmu i mnogim drugim djelatnostima u posezoni.

Također, festivali mnogima stvaraju priliku, najčešće mlađoj populaciji, za zapošljavanjem, od čega ih je veliki dio upravo iz Štinjana. Za vrijeme trajanja glazbenih festivala Dimensions i Outlook, u periodu od 30. kolovoza do 11. rujna tvrtka Pulapromet je, primjerice, u svojim autobusima na liniji 5a (Giardini-Puntižela- Giardini) prihodovala dodatnih 178 tisuća kuna.

Iz Turističke zajednice Grada Pule vele da je u razdoblju održavanja festivala, dakle posezone, u Puli i okolici ove godine zabilježeno 185 tisuća noćenja te se veliki dio, njih sto tisuća, odnosio upravo na goste koji posjećuju festivale.

- Glazbeni festivali su danas postali motiv dolazaka gostiju iz cijeloga svijeta. Prvenstveno se na ovaj način utječe na produženje turističke sezone, koja je za Pulu i ove godine bila rekordna. U prilog tome govori i povećan promet u vrijeme održavanja festivala te je upravo tih dana, pulska Zračna luka prvi put u modernoj povijesti zabilježila rekordnu brojku od 500 tisuća putnika, vele iz TZ-a.

Na kraju, osim dijela Štinjanaca koji negoduju radi glasne glazbe te radi posebnog režima u sklopu kojeg dio mještana ostaje unutar takozvane "festivalske zone" u kojoj je promet za ostale zabranjen, mnogi u rujnu zadovoljno trljaju ruke jer "dolaze Englezi". Cijene smještaja na kraju sezone čak se i povisuju budući da u cijelom mjestu i okolici tih dana nema slobodnog kreveta. Koristi osim iznajmljivača imaju i ostali - u Štinjanu su zadnjih godina otvorena dva hostela i dva hotela, za vrijeme festivala dobro rade i pekare, fast foodovi, štandovi, privatnici unutar festivala… Tih se dana trgovine ne mogu napuniti koliko se brzo isprazne! (Borka PETROVIĆ)Podijeli: Facebook Twiter