Dio viška cjepiva isporucen Srbiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluku o zbrinjavanju viška Novartisovog cjepiva protiv svinjske gripe H1N1, kojim se u jesen prošle godine, u jeku pandemije, cijepilo jedva 20-ak tisuca hrvatskih gradana, ovih bi dana trebali donijeti Ministarstvo zdravstva, odnosno HZZO, kojem je Imunološki zavod isporucio sve preostale kolicine cjepiva. Pocetkom rujna, naime, istjece rok valjanosti cjepivu Focetria, kojeg je u Hrvatsku stiglo 340.000 doza, "teških" 15 milijuna kuna.

Na pitanje koliko je tocno doza preostalo nakon izuzetno slabog interesa gradana za cijepljenje te kada ce se i gdje ono uništiti, iz Direkcije HZZO-a nismo dobili odgovor. U Imunološkom zavodu, koji je uvezao Focetriju, ograduju se od nastavka price o pandemijskom cjepivu, jer kod njih na skladištu, kažu, nema više nijedne doze.

- Imunološki zavod nema zalihe cjepiva Focetria, tako da nema potrebe ni za njegovim zbrinjavanjem. Sva Novartisova roba koja je povucena, isporucena je HZZO-u i u Srbiju, kaže direktor Imunološkog zavoda Darko Dvornik.

Još prije dva-tri mjeseca njegova je prethodnica na celu IMZ-a, Tatjana Sindik-Miloševic, procijenila da zbrinjavanje preostalog cjepiva protiv svinjske gripe nece stajati više od 2.500 kuna, dok su u tvrtki Kemis-Termoclean, ugovornom partneru IMZ-a za njegovo zbrinjavanje, bili daleko oprezniji u procjeni troška spaljivanja cjepiva. Ono se, naime, spaljuje u Becu, jer Hrvatska nema kapacitete za zbrinjavanje takvog otpada, a izvoz cjepiva za spaljivanje znaci da treba osigurati novac za transport i pribaviti citav niz dozvola.

Po završetku pandemije svinjske gripe na lageru je ostalo otprilike 320 tisuca doza, no cijena zbrinjavanja racuna se po težini pa strucnjaci tvrde da to hrvatsku državu nece mnogo koštati.

Epidemiolozi smatraju da bi cjepivo moglo poslužiti i za novi val pandemije, ako se virus svinjske gripe A/H1N1 bitno ne promijeni. No, po svim najavama ovaj ce virus biti sastavni dio sezonskog cjepiva za iducu zimu, tako da je opravdanost cuvanja postojecih zaliha cjepiva više nego upitna. Osim toga, proizvodac cjepiva Focetria, švicarski Novartis, koji je jedini ovlašten za produljenje roka valjanosti, do danas nije objavio rezultate analiza koje bi potvrdile da ce ono biti djelotvorno i nakon isteka roka.


Podijeli: Facebook Twiter