Dio pulske rive otvara se u veljači

(A. KANCELAR)
(A. KANCELAR)

Otvaranje za promet dionice pulske rive od Karoline do raskrižja s Ulicom sv. Ivana pitanje je dana. Postavlja se potrebna infrastruktura i ivičnjaci i čeka se samo suho vrijeme da bi se ta dionica asfaltirala.

Već je ranije bilo rečeno da izgradnja obalnog kolektora u cijelosti napreduje bolje od planiranog te bi mogla biti okončana prije propisanih rokova, odnosno, 30. lipnja ove godine. Hoće li to doista biti konačni datum znat će se tek ukoliko u posljednjoj fazi radova u Flaciusovoj ulici ne dođe do problema u izgradnji, kao i ukoliko se ne naiđe na arheološke nalaze.

Direktor Herculanee Igor Stari je istaknuo da je do sada duž rive u potpunosti izgrađena zaštita građevinske jame te položeno 420 od ukupno 640 metara cijevi kolektora, odnosno 65 posto, a radovi su stigli do Trga sv. Tome. U narednom periodu preostaje polaganje preostalih cijevi kolektora, kao i ostale infrastrukture.

Teško je predvidjeti brz završetak svih ostalih radova i otvaranje za promet dionice do bulevara. Razlog su predstojeći radovi oko zgrade Pošte, koji ulaze u najzahtjevniju fazu. Upravo je ta lokacija 2007. godine izazvala velike prijepore oko tadašnje izgradnje kolektora i oštećenja kamenog kanala Pragrande, te se sada ovoj fazi pristupa vrlo oprezno.

Da bi počelo iskopavanje rova nakon zaštite građevinske jame te polaganje cijevi kolektora i rekonstrukcija ovog dijela kanala Pragrande, potrebno je prespojiti odvodnju središta grada na pomoćni odvodni kanal u Anticovoj ulici. Nedavno čišćenje i snimanje pomoćnih kanala u toj i Ulici Sergijevaca pokazalo je da je veliki dio tih kanala potpuno devastiran izgradnjom okolnih zgrada, te čak u dijelovima i urušen. Urušavanje kanala uslijed nekontroliranog spajanja kanalizacijske infrastrukture okolnih zgrada se smatra glavnim krivcem neugodnih mirisa koji se šire oko slavoluka Sergijevaca. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter