Dio pasa iz dubrovačkog azila završio u Puli

Andrea Faggian Matić (M. ANGELINI)
Andrea Faggian Matić (M. ANGELINI)

"Svako zlo za neko dobro", stara je narodna mudrost koja ovih dana biva ponovno potvrđena. Naime, velika se hajka u javnosti podignula zbog organiziranog odvođenja pasa iz dubrovačkog azila na Žarkovici, zbog čega je skupina građana zatražila i ostavku tamošnjeg gradonačelnika Andre Vlahušića, dok je predsjednica tamošnje udruge privedena u policiju.

Dakle, u noći s nedjelje na ponedjeljak na dubrovačkom brdu Žarkovica, gdje već godinama radi tamošnji azil za napuštene životinje, oko 2 sata ujutro 50-ak policajaca upalo je na zemljište azila i pomoglo veterinarima da uzmu 47 pasa. U akciji je, između ostalih, sudjelovala i tvrtka A.N.D.A.R. veterinarke Andree Faggian Matić iz Pule.

- Zbog cijele situacije osjećam se obveznom, u interesu veterinarske struke, opće ljubavi prema životinjama, pasa o kojima je riječ i, naravno, istine, u nekoliko rečenica pojasniti ovu situaciju. Prije svega, kategorički odbijam bilo kakvu insinuaciju da je naš azil mjesto za eutanaziju pasa i životinja uopće. S ponosom ističem da smo, samo tijekom zadnje dvije godine, udomili barem 70 napuštenih životinja, kaže dr. sc. Faggian Matić.

Nažalost, dodaje, malo tko ovaj problem sagledava s prave strane. Dakle, nisu azili problem, oni su jedino moguće rješenje za životinje, problem su neodgovorni pojedinci koji kućne ljubimce izbacuju na cestu, ostavljajući ih na milost i nemilost prirode.

- Zbog takvih pojedinaca životinje završavaju u azilima, jedinim mjestima gdje mogu preživjeti. Jasno, postoje azili i azili. Ponosna sam da životinje u našem azilu imaju uređen život, da su site, čiste i zadovoljne, da se svakoga dana istrčavaju, da imaju u svakom trenutku osiguranu veterinarsku pomoć, jednom rječju da žive život dostojan njih samih, kaže veterinarka.

Iz dubrovačkog azila preuzela je sedam pasa, na određeno vrijeme, uz obvezu da ih, nakon isteka tog vremena, ponovo vrati. I uz obvezu da kontinuirano radi na njihovom udomljavanju. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter