Dio od gotovo dvije tisuće natjecatelja već je stigao u Pulu

Samo najizdržljiviji, psihički i fizički, odradit će pulski Ironman
Samo najizdržljiviji, psihički i fizički, odradit će pulski Ironman

U nedjelju, 20. rujna, zbog održavanja velike međunarodne sportske manifestacije, triatlon utrke izdržljivosti Ironman 70.3 Pula, koja u naš grad dovodi više od dvije tisuće natjecatelja iz cijelog svijeta, bit će zatvorene pojedine ulice. Pogotovo tijekom održavanja posljednje, trkačke dionice u duljini od 21,1 kilometar u vremenu od 12 do 18 sati, koja će se trčati po pulskim prometnicama, a natjecatelje će voditi pored mnogih pulskih atrakcija kao što su Augustov hram na Forumu i Slavoluk Sergijevaca, da bi u cilj ušli u velebnom prostoru pulske Arene.

Obilaznim putem do Vodnjana

Početna plivačka dionica bit će duga 1,9 kilometara, a održat će se na plaži Ambrele na Verudeli. Predviđeno je da traje od 10 do 12.30 sati, nakon čega slijedi središnji dio triatlon utrke, biciklistička dionica u duljini od 90 kilometara po pravcima južne Istre. Natjecatelji će ići s Verudele, po obilaznici do skretanja za Medulinsku cestu, krenuti put Medulina, Ližnjana i Šišana, odakle skreću za Valturu i Loboriku, te Marčanu i Manjadvorce, da bi potom vozili preko Šajini do Savičente, te preko Krmeda prošli Balama i vraćali se preko Gajane, Vodnjana i Galižane prema Puli.

Navedena trasa, prilikom prolaska natjecatelja, bit će privremeno u potpunosti zatvorena za promet, i to dio pulske obilaznice i Medulinska cesta (od 10 do 12 sati), Medulin - Šišan - Valtura (10-12.30), Valtura - Loborika - Manjadvorci (10.30-13.30), Manjadvorci - Šajini skretanje Orihi (11-13.30), skretanje Orihi - Savičenta - Krmed (11-14), Krmed - Bale (11.30-14.30), Bale - Vodnjan - Galižana (11.30-15) te Galižana - pulska Riva (11.30-15.30). Na trasi će postojati mogućnost prelaska ceste na određenim punktovima koje će biti pod nadzorom policije, i to samo u slučajevima kada ne prolaze natjecatelji, a sav promet usmjeravat će se obilaznim pravcima Rovinj - Rovinjsko Selo - Sošići - Kanfanar - Savičenta - Vodnjan - Pula, te Labin - Barban - Glavani - Vodnjan - Pula.

Ulice zatvorene od 12 do 18 sati

U Puli će, pak, zbog trkačkog dijela utrke, od 12 do 18 sati biti u potpunosti za promet zatvorene ulice Riva, Flaciusova, Istarska (od Dubrovačke bratovštine do Arene), Flavijevska i Ulica starih statuta, dok će djelomično zatvorene za promet biti ulice Giardini i Istarska (desna strana od Giardina do Dubrovačke bratovštine), a vozilima se neće moći ući u središte grada, već samo iz njega izaći i to kroz ulice Dubrovačke bratovštine, Carrarinu i Zadarsku. Tim ulicama vozila će propuštati policija i redari u intervalima između prolaska natjecatelja.

Najmasovnija utrka na svijetu, koja se odvija u 58 zemalja, približava se svom početku prvi puta u Hrvatskoj, točnije u Puli. Kako nam kaže Igor Ribarić, vlasnik licence Ironman za Hrvatsku, na nedjeljnoj utrci očekuje se 1.800 natjecatelja, koji u Pulu stižu iz cijelog svijeta. Zbog svoje lokacije, ljepote prirodnog okruženja i klimatskih uvjeta pretpostavlja se da bi Pula mogla postati stalnom postajom ovog natjecanja. Naravno, ukoliko organizatori budu zadovoljni nedjeljnim premijernim izdanjem. No, veliki broj prijavljenih natjecatelja na premijernom izdanju potvrđuje da je Pula zanimljiva ne samo organizatorima već i natjecateljima, uz koje u pratnji dolaze i do tri, četiri osobe (suportera) pa se može ovog tjedna u Puli očekivati dodatnih deset tisuća gostiju.

- Pojedini natjecatelji već su stigli u Pulu i razgledavaju predviđene staze da bi se upoznali što bolje sa samom pulskom utrkom. Same pripreme pulskog Ironmana u punom su jeku, gas je pojačan "do daske" i radi se punom parom. Upravo je održan prvi sastanak s volonterima koji nam pomažu u organizaciji ove manifestacije. Još uvijek smo u potrazi za dodatnim brojem volontera i pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže, rekao nam je Ribarić.

Svatko tko kao volonter želi biti dio utrke više informacija pronaći će na službenoj web stranici www.ironman.com. Volonteri će od organizatora dobiti priznanje, hranu i piće te majicu i kapu, a iznad svega zabavno i poučno životno iskustvo.

Ironman 70.3 triatlon je utrka izazova, najmasovnija ovakvog tipa, na čiji cilj stižu najuporniji, najspremniji i najizdržljiviji. Za završavanje takve utrke potrebni su mjeseci priprema jer samo izuzetno spremna tijela mogu izdržati 1,9 kilometara plivanja, 90,1 kilometara vožnje biciklom i 22,1 kilometra trčanja. Zbroj kilometara koje natjecatelji prijeđu plivajući, vozeći bicikl i trčeći je 114, što je 70,3 milje, po čemu je ovaj triatlon i dobio ime. Posebnost pulske utrke, za razliku od drugih ovakvih utrka u svijetu, bit će, naravno, Arena, gdje je ciljna ravnina utrke. Upravo je stoga pulska utrka, već od same najave, privukla pažnju sportske javnosti i natjecatelja. Pogotovo jer je Pula završna postaja prije Europskog Ironman TriClub prvenstva, u kojem se najbolji europski triatlon klubovi bore za titulu prvog, povijesnog pobjednika ovog prvenstva. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter