Dio Novigrađana traži da se s plaže uklone plutače

Sporna gradska plaža u Novigradu (K. FLEGAR)
Sporna gradska plaža u Novigradu (K. FLEGAR)

Čak 220 Novigrađana potpisalo je peticiju kojom traže da se vrati gradska plaža podno zidina Parka novigradske biskupije, a čije postojanje ugrožava Lučka uprava Umag-Novigrad. Peticiju je pokrenula i potpise skupljala na ulici Elena Vesnaver Radeljak, gradska vijećnica i predsjednica novigradskog ogranka Zeleni savez-Zeleni Novigrad. Dodala nam je da njezinu inicijativu podržavaju predstavnici HDZ i HSU iz Novigrada.

Jedina istarska plaža unutar luke

Pojasnila nam je kako je to područje oduvijek bila gradska plaža te da traži od Lučke uprava da ukloni bove koje služe kao brana u moru.

- Ta je plaža izuzeta od lučkog područja, ali se stišću s branom od 20 plutača. Želimo da se plutače izmaknu iz mora jer su plažu pretvorili u neki mali bazen. Dojam je da Lučka uprava želi jednog dana taj dio pretvoriti u marinu, a gradska vlast tvrdi mi da na tom području nema ingerencije već da je to pod ingerencijom Lučke uprave. Ipak, Grad a ne Lučka uprava odlučuje gdje će biti plaža, a gdje marina, zaključila je Vesnaver Radeljak.

Očitovanje o tom problemu tražili smo od Sergija Stojnića, ravnatelja Lučke uprave Umag-Novigrad. Kaže da su navodi o pomicanju bova, smanjenju obuhvata plaže i povećanju obuhvata luke za nautičare na plaži podno zidina Parka novigradske biskupije, u cijelosti netočni i neutemeljeni.

- Prije nekoliko godina su se plutače za privez pomaknule dalje od obale, na traženje Grada Novigrada i predstavnika u tijelima Lučke uprave Umag-Novigrad. Nakon toga se ništa nije micalo, preuređivalo ili dodavalo na tom sidrištu. Lučko područje luke Novigrad je područje u kojem se, sukladno propisima, odvijaju lučke djelatnosti u koje ne spada i kupanje.

Plaža se nije smanjivala, niti neće

Stojnić je nastavio kazavši da je u Novigradu ova plaža iznimka u Istri.

- Stoga, plaža ispod Parka novigradske biskupije koristi se temeljem odredbi pravilnika o redu u lukama kojima upravlja Lučka uprava Umag-Novigrad što je presedan, odnosno izuzetak.  U luci Novigrad je to omogućeno (kao iznimka) iz razloga što je tamo tradicionalno bila plaža. Porastom korisnika lučkog područja, iz svih se luka plaže izmještaju na adekvatnije lokacije, kako to propisi nalažu. Naime, u lukama Umag, Poreč, Vrsar, Rovinj… ne postoje više plaže, a nekad su postojale. Ponavljamo da je Novigrad u tom smislu pozitivna iznimka te će se u suradnji s Gradom postojeće stanje i sačuvati, zaključio je Stojnić.

Iz Grada Novigrada su nam odgovarajući po ovoj temi rekli da mogu tek konstatirati kako su navodi o smanjenju obuhvata plaže podno zidina Parka novigradske biskupije apsolutno neutemeljeni i ne odgovaraju činjeničnom stanju.

- Područje plaže nije se naime smanjivalo niti je ikada u posljednjih 15-ak godina bilo govora o smanjenju njezina obuhvata. Isto tako, ni u jednom strateškom dokumentu Grada Novigrada ne navode se smjernice koje bi išle u pravcu smanjenja obuhvata plaže o kojoj je riječ, naglašava se u odgovoru kojeg smo dobili od Grada.

Uredit će se plaža i šetnica kod Rivarele

Nadalje navode kako je Grad prije 10-ak godina poduzeo korake da se na tom prostoru dogode novi sadržaji koji će dodatno animirati prostor plaže i privući posjetitelje.

- Isto tako, možemo navesti kako će se nakon dovršetka izrade idejnog rješenja uređenja Velikog trga, koja je upravo u tijeku, pristupiti pripremi idejnog rješenja uređenja plaže i obalne šetnice na potezu od Rivarele do plaže podno Parka Novigradske biskupije. Realno je očekivati kako bi se to trebalo dogoditi u naredne dvije godine. U okviru izrade tog idejnog rješenja zasigurno će se poslušati i glas javnosti, odnosno važnu će riječ imati i naši sugrađani, koji će u okviru propisanih procedura moći iskazati svoje mišljenje, želje i potrebe", stoji u zaključku odgovora iz Grada Novigrada. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter