Dio Monte Zara zbog kaverni vrlo nestabilan


Rekonstrukcija gornjeg dijela Rovinjske ulice u Puli trebala se uskoro okončati. Dugih 27 godina od urušavanja ovog dijela ulice zbog kaverni nastalih nekadašnjom eksploatacijom kvarcnog pijeska za potrebe tvornice stakla, Monte Zaro je trebao ponovno biti kvalitetno povezan s Radićevom ulicom. Međutim, pojavili su se novi problemi.

Unatoč zatrpavanju svih dotad otkrivenih kaverni na ovoj lokaciji, čini se da je eksploatacija kvarcnog pijeska bila toliko opsežna da je zahvatila veće područje južne padine Monte Zara, kojoj prijeti urušavanje.

U Tartinijevoj ulici, koja siječe gornji dio Rovinjske, u tijeku je i plinofikacija.

- Situacija je na terenu izrazito problematična i ponovno smo naručili izviđanja speleologa jer je plinofikacija Tartinijeve ulice otkrila nove kaverne, čak i jezera ispod površine ove lokacije. Trebamo jako oprezno pristupiti novonastaloj situaciji i voditi računa o svakom daljnjem koraku jer se ispod nekih objekata nalaze spilje. U svakom slučaju donijet ćemo odgovarajuće mjere i odluke da se ne dogode pomaci i urušavanja, kaže nam Damir Prhat, resorni pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Speleolozi su utvrdili da je riječ o rudniku kvarcnog pijeska kojeg su topografski snimili, fotografski i video dokumentirali te obavili meteorološka mjerenja. Utvrdili su da je u gotovo cijelom rudniku moguće primijetiti napuknuća svoda, te recentna i stara urušenja. U kanalima su prolazi na mnogim mjestima vrlo niski uz veliku opasnost od urušavanja stropa uslijed kontakta. Na pojedinim mjestima uočen je materijal kojim su zatrpavani otvori koji su se tijekom vremena pojavljivali na površini.

- Neke će se kaverne i tuneli ispuniti, ali svakoj će se mikrolokaciji pristupiti posebnim tretmanom. U svakom slučaju neće se prekidati prirodni tokovi vode jer ukoliko ih sve zatvorimo voda će izbiti negdje drugdje i stvoriti novi problem i urušavanje što nećemo dozvoliti, ističe Prhat daljnje korake koji će se poduzeti da bi padina Monte Zara ponovno bila sigurna. (G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter