Dio Moldavije želi pripajanje Rusiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Moldavije upozorio je u utorak Rusiju da ne razmatra bilo kakvo anektiranje njezine separatističke pokrajine Transdnjestrije (Pridnjestrovlja) na način na koji je preuzeta kontrola nad ukrajinskim Krimom. Njegov je komentar uslijedio dan nakon što je predsjednik separatističkog transdnjestrijskog parlamenta Mihail Burla tijekom posjeta Moskvi pozvao Rusiju da pripoji ovu moldavsku regiju u kojoj živi većinsko rusofono stanovništvo, koja je svoju neovisnost od Moldavije proglasila 1990., no nije međunarodno priznata.

Moldavski predsjednik Nicolae Timofti rekao je da će Rusija napraviti veliku pogrešku ako pristane na Burlin zahtjev za anektiranjem Transdnjestrije. "Riječ je o ilegalnom tijelu koje ne može donositi nikakve odluke o priključenju Rusiji", kazao je Timofti na konferenciji za novinare. "Mislim da je Burlin potez kontraproduktivan te da neće donijeti ništa dobro ni Moldaviji ni Rusiji, a ako Rusi požele udovoljiti takvom prijedlogu, bit će to pogreška", kazao je.

Transdnjestrija, kako regiju nazovaju Moldavci, ili Pridnjestrovlje na ruskom, je moldavska pokrajina koja je svoju neovisnost proglasila 1990. Stanovništvo životari na ruskoj vojnoj i gospodarskoj pomoći te organiziranom kriminalu unatoč činjenici da pokrajina nije međunarodno priznata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter