Dio lučkog područja lokalnoj samoupravi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska Lučka uprava, potaknuta novim zavrzlamama oko gospodarenja lučkim područjima i pomorskim dobrom te nedorečenostima postojećeg zakona, pripremila je prijedlog izmjene novog zakona o pomorskom dobru koji će uskoro biti upućen u saborsku proceduru. U Lučkoj upravi smatraju da jedinice lokalne samouprave, bez obzira na djelatnost, na temelju zahtjeva moraju imati mogućnost upravljanja dijelom lučkog područja koji nije u konstantnoj službi lučkih djelatnosti.

Posljednji slučaj koji je taj isti problem samo potvrdio odnosi se na lučicu Bunarina i parkiranje na području preko puta Veslačkog kluba, a takvih će slučajeva biti sve više. O čemu se točno radi te o kojoj izmjeni zakona misle, pitali smo ravnatelja pulske Lučke uprave Donalda de Gravisija.

Po njegovim riječima, praksa pokazuje konkretne slučajeve koje zakon ne predviđa.

- Razvoj definitivno podupirem, ali i očuvanje određenih lokacija koje predstavljaju ili pokazuju određene specifičnosti.

U ovom slučaju Bunarina predstavlja stari duh grada, način življenja domaćeg stanovništva. Ljudi koji su u prijašnjim vremenima dolazili na Bunarinu znaju o čemu pričam. Stoga ćemo pokrenuti postupak da u budućem zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, koji bi trebao biti izglasan do konca godine, postoji mogućnost da se koncesije na specifičnim lokacijama dodijele jedinicama lokalne samouprave i tvrtkama u njihovom stopostotnom vlasništvu jednostavno na zahtjev. Smatram da je to pošteno prema građanima i lokalnoj upravi, ističe De Gravisi. (C. B. GALIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter