Dio Labinštine bez upozorenja ostao na suhom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ozbiljnost prica o nestašici vode na Labinštini i upozorenja nadležnih o nužnoj štednji, najbolje su se, na svojoj koži, sinoc uvjerili stanovnici naselja na potezu Sv. Martin - Potpican - Tupljak: presušiše im slavine!

To je, kako tvrde u Vodovodu, posljedica pritvaranja ventila na tim ograncima u opcini Sv. Nedelja, Kršan i Pican uslijed povecane potrošnje uvecer, najvjerojatnije zbog zalijevanja poljoprivrednih nasada.

U posljednjih desetak dana u sve tri opcine, podsjetimo, uvedene su, i to pod prijetnjom redukcijama, mjere zabrane navodnjavanja njiva, zalijevanja vrtova i nogometnih igrališta zbog sušom pogodenih izvorišta, a Vodovod otad, upozorenjima usprkos, bilježi - vecu potrošnju!

- Morali smo tijekom vecernje špice izjednaciti dotok vode u sustav s potrošnjom da nam se ne bi ispraznile vodospreme jer bi to prouzrocilo velike štete. Situaciju pokušavamo održavati i s mnogim preusmjeravanjima. Zbog svega su domacinstva na spomenutom podrucju, barem prema našim podacima, imala smanjeni pritisak u slavinama, a bez vode su mogli ostati tek pojedini dijelovi Potpicna ili Sv. Martina, oni na višim pozicijama, kaže direktor Vodovoda Dino Škopac.

Potpisnik ovih redaka, medutim, može posvjedociti da je u Potpicnu vode nestalo u cetvrtak navecer, a optimalan protok osiguran je tek u petak oko 9 sati!

- Sramota! Ostavili su nas bez kapi vode! Mogli su nam barem dati cisternu da možemo namiriti osnovne potrebe. Kako ce kucanstvo funkcionirati bez vode?, izjadao se sredovjecni stanovnik Potpicna.

Direktor Vodovoda Škopac, medutim, odbacuje takva prozivanja. "Koliko znam, ujutro je uspostavljena normalna vodoopskrba", kazao je Škopac.

- Pokušat cemo da pritvaranja ventila bude što manje. U tome ce nam pomoci voda s izvora Bubic jama na koju bismo se interventno trebali prikljuciti kroz oko tjedan dana, odgovara prvi covjek Vodovoda Škopac.

- Naše su ekipe stalno na terenu, pratimo stanje u kontaktima s gradanima, nacelnicima lokalnih samouprava. Bit cemo dostupni, reagirati gdje zatreba i nastojati da svi imaju vode koliko je potrebno. Konstantno apeliramo na potrošace da nam, štedeci, pomognu u prevladavanju ove situacije, zakljucio je.

Koliko su pojedinci savjesni može otkriti i opaska voditelja na lokalnom radiju, koji živi u Potpicnu: "Ljudi žedaju, a nogometna igrališta uredno se zalijevaju!"


I privatni izvori poljoprivrednika na izdisaju

Zanimalo nas je i kako na mjere štednje i zabrane navodnjavanja gledaju oni koji žive od poljoprivrede, prodavaci na tržnici u Labinu.

- Mi malo veci zemljoradnici, sa zasadenih preko tisucu pomidora i paprika, ne ovisimo o Vodovodu; ne bi nam se isplatilo navodnjavanje iz javnog sustava. Pumpam iz "svog" izvora, mada su i ta vrela na izdisaju. Ako kiša ne padne kroz mjesec dana, ne znam što ce biti, rekao nam je Ivan Ferbokovic koji ima usjeve u Cepic polju. (I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter