Dio eseja državne mature objavljen na internetu prije ispita

(Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)
(Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) potvrdio je u petak informaciju da je jedna od tema eseja iz engleskog jezika koja se noćas u 1:56 sati pojavila na portalu Dalmacijanews jednaka temi koja je bila pripremljena kao inačica za provjeru znanja ispita iz engleskog jezika - A razine u provedbi državne mature.

Učenici su jutros pisali ispit državne mature iz engleskog jezika, koji se sastoji od tri dijela. Pisanje eseja jedan je od triju dijelova ispita kojim se provjerava znanje engleskog jezika.

Tema eseja "procurila" je u javnost i rano jutros se pojavila na jednom web portalu, zbog čega je pozvana policija koja je pokrenula kriminalističku istragu.

Druga dva dijela testa iz engleskog jezika, kao ni B razina, u cjelini nisu ugroženi, navode u NCVVO-u koji je zadužen za organizaciju i provedbu državne mature.

Pisanje eseja jedan je od triju dijelova ispita, druga dva dijela provjeravaju razumijevanje pročitanog teksta, nakon čega učenici odgovaraju na pitanja, te razumijevanje slušanja engleskog jezika, nakon čega učenici pismeno odgovaraju na pitanja.

"Postoji nekoliko rješenja koja se razmatraju, a bit će odabrano ono koja je najpovoljnije za učenike", navode u NCVVO-u.

Ističu kako je NCVVO svjestan da najveću štetu trpe učenici i njihovi roditelji, zbog čega iznimno žale i poduzimaju sve da učenici ne bi bili zakinuti.

Zbog više događaja koji su se do sada pojavili tijekom organizacije i provedbe državne mature, sve nadležne ustanove i institucije učinit će sve da pronađu odgovorne, zbog čega je proširena kriminalistička obrada koja je započela krađom ispitnih testova u Puli, stoji u priopćenju koje je uputila glasnogovornica NCVVO-a Ana Franić Božić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter