Dinosauri se vratili na Kamenjak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skulptura dinosaura teropoda visine tri i pol i dužine devet i pol metara podignuta je na zasad tajnoj lokaciji na rtu Kamenjak. Radi se o projektu Javne ustanove Kamenjak koji je zapocet prije dvadesetak dana.

- S obzirom na 12 otisaka dinosaura na premanturskom rtu Grakalovac, odlucili smo posjetiteljima ponuditi jedinstven sadržaj u paleontološko-geološkom pogledu. Osmislili smo stazu od pola kilometra duž koje ce biti postavljena cetiri modela dinosaura u prirodnoj velicini, pojašnjava Neven Iveša, ravnatelj Javne ustanove Kamenjak.

Staza vodi na obalu gdje se nalazi 12 otisaka starih 80 milijuna godina koji se najbolje mogu vidjeti kad sunce malo zade. Na njoj ce se nalaziti edukativne ploce, maskota koja ce usmjeravati posjetitelje i suvenirnica. Stazi ce se moci pristupiti samo pješke ili biciklom. Park dinosaura bit ce otvoren pocetkom srpnja.

Na terenu smo zatekli Zlatka Španica, koji izraduje premanturske dinosaure, i njegovog pomocnika Alena Mujkanovica.

- Poceo sam prije dva tjedna, a prije toga sam proucavao te životinje na internetu i u knjigama. Najteže mi je bilo izraditi glavu i vrat jer je trebalo uskladiti proporcije s ostatkom tijela jer ima otvorena usta i tridesetak zubi. Obojit cemo ga u tamnosmedu, a stomak i nokti ce biti nešto svjetliji. Ostali dinosauri bit ce manji, visoki metar i pol te dugacki tri metra, kaže Španic.

Znanstvenici pretpostavljaju da su se premanturski dinosauri kretali oko pet kilometara na sat i da je na rtu Grakalovac bilo više otisaka koji, medutim, nisu sacuvani jer se na tom podrucju nalazio austrougarski kamenolom iz kojeg je vaden kamen kojim je, izmedu ostalog, graden mol u premanturskoj uvali Polje.

- Namjera nam je popularizirati edukativni turizam te uz strucno vodstvo ponuditi školama dodatni sadržaj koji ce biti uskladen s nastavnim planovima i programima, kaže Iveša. Inace, edukativni program traje tri i pol sata, a dosad je na Kamenjaku bilo oko 400 ucenika.

Prica o dinosaurima pocinje ove godine, a puni oblik dobit ce sljedece jer se jedna skulptura namjerava podignuti i na premanturskom otocicu Fenoliga. To je najjužnije i najmlade nalazište otisaka u Istri gdje se mogu vidjeti tragovi biljojedne i mesojedne vrste, odnosno sauropoda i teropoda.


Podijeli: Facebook Twiter