Dino Zrnec u Anexu: Uvid u kreativni proces

Dino Zrnec je izložio pogreške koje se događaju pri umjetnikovu radu (D. ŠTIFANIĆ)
Dino Zrnec je izložio pogreške koje se događaju pri umjetnikovu radu (D. ŠTIFANIĆ)

Samostalna izložba Dine Zrneca „Do sutra/Until Tomorrow“ otvorena je u galeriji Anex pulskoga Multimedijalnog centra Luka. Otvorila ju je Mirjana Grahovac Vojinović koja je kazala da se Zrnec usudio pokazati proces nastajanja svojih radova te da je zapravo izložio svoje pogreške.

- Radi se o hrabrom koraku naprijed u kojem nam Zrnec dopušta da vidimo ono što vizualni umjetnici inače ne žele da se vidi – njihov rad u ateljeu. Zrnec je izložio pogreške koje se događaju pri radu kao što su slabo nategnuta platna ili pak prenategnuta platna koja krive blind ramove. Izložbu vrijedi pogledati baš zbog tog razloga jer daje posjetitelju uvid u kreativni proces umjetnika, kazala je Grahovac Vojinović.

Izloženi radovi uistinu nalikuju pogreškama u najgorem slučaju i „radovima u tijeku“ u najboljem slučaju. Koliko su greške namjerne i koliko su radovi nedovršeni, zna sam autor, a ono što mu se sigurno ne može zanijekati jest hrabrost. Velika količina hrabrosti uvijek je potrebna kada se umjetnik „usudi“ izložiti koncept, a ne klasično umjetničko djelo koje zadovoljava posjetitelja na izravnom estetskom planu. Ono čega se u tom slučaju valja prisjetiti jest da hrabrost ima dvije polovice – onu bolju i onu lošu – a na posjetitelju Zrnecove izložbe je da odluči o kojoj se polovici ovdje radi.

Dino Zrnec rođen je1983. u Zagrebu gdje je diplomirao na odsjeku slikarstva Akademije likovnih umjetnosti 2008. Iste godine studira na akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Od tada aktivno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Trenutno živi i radi u Zagrebu. Njegova izložba u MMC-u Luka ostaje otvorena do 4. veljače. (Boris VINCEK; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter