Dino Galvagno, poznati hrvatski (master)chef

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dino Galvagno, chef, kuhar, vlasnik restorana "Prasac" te član žirija nove sezone kulinarskog televizijskog realitya "Masterchef" Nove TV. Galvagno je došao tamo gdje je prvu sezonu suvereno brodio Tomislav Gretić. Razlika je na prvi pogleda očita, ako ništa drugo u staturi. Što se pak autoriteta tiče, tu velike razlike, čini se, nema, baš naprotiv. Reda mora biti, baš kao što ga je bilo za našeg susreta u "Prascu", dok se u kuhinji u ogromnom loncu jedno sto kila ličkih šljiva pretvaralo u nepcu ugodan pekmez.

- Nova sezona "Masterchefa" je krenula, a moj prvi dojam je da smo dobili iznimno strogog člana žirija.

- To je vaš dojam i ja to poštujem, bio ja strog ili ne.

- Odakle ta strogoća?

- Iz crne duše, ha, ha.

- Možda vam je jednostavno svega, svakakvih uradaka na tanjuru, došlo pred oči?

- Za audicije sam svašta kušao i vidio. Čak sam i najgore jelo ikad viđeno u mojoj karijeri, uspio na audiciji "Masterchefa" kušati. Nego, da kažem otkud ta strogoća. Jednostavno je. Kad ne bi bio strog, to bi bio kompromis, zar ne!? A volite li vi kompromise na tanjuru?

- Pa, ne baš.

- Pa, ne voli nitko! Zato treba biti strog, prema sebi i prema drugima.

- Vodi li nas ta očita svehrvatska sklonost kompromisu, pa i kad je jelo u pitanju, prema nekim zaključcima o odnosu našeg puka prema hrani?

- Mislim da smo osiromašeni i da ne znamo dovoljno što imamo i kakav potencijal imamo. A imamo potencijal u najmanju ruku velik. I nekako, u zadnje vrijeme, smatram svojom misijom da tu istinu otkrijem ljudima, da uvide taj naš potencijal. Jer, šteta je - s obzirom na to što sve imamo na raspolaganju, koju kvalitetu kao sirovinu - kako to priređujemo.

Sudeći po onome što sam vidio, oko 90 posto Hrvata smatra da je gastronomski pomak ako nešto napraviš s umakom od vrhnja, umotaš u špek i zapečeš sa sirom. Oni baš avangardni, ne biste vjerovali, u to stave i povrće!

- No, ta prosvjetiteljska misija poprilično se čini donkihotovska. Moja mati, recimo, koliko god moja supruga na nju pokušavala prosvjetiteljski djelovati, i dalje misli da raštika nije raštika ako nismo kuhanjem boga u njoj ubili. Je li vas, zapravo, ta vaša misija i gurnula u avanturu zvanu "Masterchef"?

- Dobrim dijelom jest. Vaša mama to tradicionalno tako sprema...

- I nije to loše, da mama ne bi krivo razumjela.

- ... nije loše. Ali, ako govorimo o gastronomiji, ako govorimo o gastronomiji u medijima, onda nam je dužnost ili odgovornost da radimo na napretku. Nedavno sam u intervju Masima Boture pročitao dobru rečenicu s kojom se ne mogu nego složiti, a koja kaže "tradicionalna kuhinja je važna, no ako ne ide u korak s vremenom, ona ne evoluira već izumire". Isto će se dogoditi i s našom kuhinjom, ukoliko je ne osuvremenimo.         (piše S. PAVIĆ; snimio O. ALUJEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter