Dino Debeljuh predstavio "Antikorupcijski pokret"

Maja Ružić Baf i Dino Debeljuh (M. ANGELINI)
Maja Ružić Baf i Dino Debeljuh (M. ANGELINI)

Dino Debeljuh, predsjednik udruge Antikorupcijski pokret osnovane 9. prosinca, na Međunarodni dan borbe protiv korupcije, jučer je u Puli u pet točaka predstavio program rada ove asocijacije. AP će se zalagati za potpuno većinski izborni sustav s mogućnošću opoziva izabranog kandidata kako bi se spriječili "prebjezi", potpunu transparentnost u vođenju javnih financija, od državnog do lokalnog nivoa.

Pokret zahtijeva depolitizaciju izvršne vlasti na svim nivoima te zamjenu stranačkih ljudi stručnjacima. Udruge bi se, prema programu ove udruge, trebale izjednačiti sa strankama u pravima pri kandidiranju zastupnika i vijećnika. Također se traži ukidanje zastare za sva koruptivna djela kojima su pojedinci ili grupe došli u posjed zajedničke imovine građana. Na pitanje zagovara li poništenje privatizacije i povrat imovine, kazao je da ne govori o reviziji privatizacije.

- Međutim, postoje slučajevi za koje se zna su ušli u zastaru, a poznato je da su pojedinci postali vlasnici naše zajedničke imovine, Želimo naglasiti da se radi o našim zajedničkim šoldima i našoj imovini i želimo i građane osvijestiti koliko je to važno, rekao je Debeljuh, iza kojeg je bogata politička karijera. Bio je jedan od osnivača IDS-a, saborski zastupnik te veleposlanik RH u Indiji. Debeljuh, međutim, naglašava da nisu stranka, niti to žele postati.

- Osnovni cilj je suzbijanje korupcije u društvu. Imamo projekt koji želimo provesti, a kao pokret imamo mogućnost pozvati građane, neovisno o njihovoj stranačkoj, vjerskoj ili spolnoj pripadnosti, da nam se priključe u njegovoj realizaciji. U prvoj ćemo fazi naš program ponuditi svim strankama, udrugama i svima onima koji mogu utjecati na njegovu realizaciju. Međutim, ukoliko u dogledno vrijeme ne uspijemo, onda nam ostaj jedini alat građana, a to je referendum o tih pet točaka. Korupcija je rezultat lošeg sustava. Taj je sustav formalno u redu, izvršna, zakonodavna i sudska vlast su formalno u redu, no u praksi je totalno drugačije. Današnji sustav generira korupciju, zato u nj želimo implementirati naš program da do korupcije ne dođe, rekao je Debeljuh.

Njegove stavove dijeli i njegova zamjenica, doc. dr. sc. Maja Ružić Baf, predavačica na Sveučilištu Jurja Dobrile i nezavisna vijećnica u Općini Kaštelir. Antikorupcijski pokret osnovalo je šest članova, među kojima je četvero Istrana. Većina ih se, tvrdi Debeljuh, nije nikad aktivno bavila politikom, a čak pet je doktora znanosti.

"Opljačkani smo - Što sad?" naziv je Debeljuhovog "antikorupcijskog manifesta" koji će biti dostupan idući tjedan, a u kojem će biti detaljno razrađen program AP-a. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter