Dinko Cvitan bit će novi glavni državni odvjetnik

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sadašnji ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan bit će novi glavni državni odvjetnik. Potvrdili su nam to u Vladi koja Saboru predlaže čelnog čovjeka DORH-a. U Banskim dvorima planiraju da zastupnici već za deset dana izglasaju nasljednika Mladena Bajića, koji tako nakon 12 godina obnašanja ove iznimno važne dužnosti, sukladno Zakonu, prelazi na mjesto Cvitanovog zamjenika.

Prije nego što Vlada pošalje u parlamentarnu proceduru Cvitanovo imenovanje, potrebno je još da pribavi mišljenje Odbora za pravosuđe. Bajiću mandat traje do 23. travnja.

– Vjerujemo da će Cvitan dobro obavljati taj posao. Kao šefu USKOK-a poznate su mu sve istrage o korupciji, pojasnio nam je jedan vladin dužnosnik raloge zašto je izbor pao upravo na Cvitana.

Nedavno je, primjerice, USKOK preuzeo i predistragu o SDP-ovoj sisačkoj županici Marini Lovrić Merzel, a ranije su podigli optužnicu protiv još jednog člana vladajuće stranke, vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe. Stoga se teško može reći da je Cvitan štedio SDP-ovce, zbog čega je kao nagradu dobio mjesto glavnog državnog odvjetnika.

Zanimljivoje da je prije dva tjedna na okruglom stolu o borbi protiv korupcije koje je organiziralo zagrebačko predstavništvo Europske komisije, Cvitan isticao upravo da su "lokalni šerifi daleko opasniji nego što to izgleda".

Rješavanje korupcije na lokalnoj razini čak je istaknuo kao primarnu zadaću. Govorio je tada i o korupciji u javnim nabavama i upozorio da je 'zavjet šutnje' najveći problem jer "kad se namještaju natječaji nema žalbi zato što ljudi, koji se povuku iz nekog natjecanja, očekuju da će na idućem natječaju dobiti posao. Dok netko ne progovori, ne možete rušiti piramidu", naglasio je Cvitan. Zasad se ne zna tko će umjesto njega doći na čelo USKOK-a. To će, kažu u Vladi, odrediti sam Cvitan.

Predsjednik Republike nema nikakve ovlasti kad je riječ o izboru glavnog državnog odvjetnika, ali činjenica je da Ivo Josipović nema ništa protiv Cvitana. Gostujući u ponedjeljak na Hrvatskom radiju, predsjednik se pohvalno izražavao o Bajiću, otkrio je da bi u slučaju da je zastupnik glasovao u Saboru za njega.

– Ali, isto tako glasovao bih i za Dinka Cvitana, rekao je Josipović prije dva dana. Tom je prilikom tvrdio da o ovoj temi nije razgovarao s premijerom Zoranom Milanovićem, pa je ispalo da je Cvitanovo ime spomenuo slučajno, tek kao primjer. No, moguće je da je predsjednik već u ponedjeljak znao da će Bajića zamijeniti Cvitan, a svojom se izjavom posredno s time i složio. A. RAIĆ KNEŽEVIĆ, D. CIGLENEČKI/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter