Dinin pogon bez atesta i s 900 tona kemikalija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postrojenje i oprema u Dina Petrokemiji u Omišlju, u kojoj se još uvijek nalazi oko 900 tona opasnih kemikalija, zadnji je put atestirano prije pune dvije godine i zadnji su atesti istekli prije nekoliko mjeseci. Unatoč mogućim ozbiljnim posljedicama, nikoga u državi za to nije briga - upozoravaju, na rubu očaja, radnici Dine, a našem listu potvrđuje i predsjednik uprave tvrtke, Fabio Giacometti.

- Tridesetak radnika koji su zadnji put, i to tek nešto malo više od dvije plaće, dobili u rujnu prošle godine, svakodnevno i dalje dolazi u Dinu na posao, i to u postrojenja koja nisu atestirana dvije godine, i za koja se ne zna u kakvom su stanju. Ako termostat, primjerice, pokazuje određenu temperaturu, i čini se da je ona zadovoljavajuća, bez atestiranja mi u to ne možemo biti sigurni, dok posljedice mogu biti ogromne, kazao je jučer za naš list predsjednik sindikata Dine Predrag Mihaljević. Nitko od nadležnih, zaduženih za atestiranje, međutim, u Dinu ne dolazi.

- Ustvari, neki dolaze, ali nam i odgovaraju da atestiranje opreme mogu napraviti bez problema, no ukoliko Dina to atestiranje i plati. Mi za to nemamo novaca. Svi su atesti, zadnji prije nekoliko mjeseci, istekli. U normalnim uvjetima, 70 posto opreme u postrojenju automatski se kontrolira, ostatak od 30 posto kontrolira čovjek, no sad je situacija takva da se u automatiku više uopće ne možemo pouzdati. Sad sve kontroliramo sami, no možemo samo gledati, nipošto s tom opremom i rukovati, upozorava Giacometti. Obratio se, kaže, nadležnim institucijama, pri čemu su mu one odgovorile kako će u ovo atestiranje doći, ali samo ako ga Dina plati.

- Ni država ni županija nemaju fond iz kojeg bi se eventualno ovi atesti platili, jer se nikad u Hrvatskoj ovakva apsurdna situacija nije ni dogodila, nastavlja Giacometti.

Odgovor na pitanje zašto nitko od nadležnih ne ide u atestiranje postrojenja u Dini, jučer nismo uspjeli dobiti ni od Ministarstva zaštite okoliša ni od Primorsko-goranske županije. (Piše Bojana MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter