Dinamo - Rijeka 6:0

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stadion Maksimir. Gledatelja: 2.000. Sudac: Zlatko Šimcic (Koprivnica) - 6. Strijelci: 1:0 Morales (4'), 2:0 Sivonjic (10'), 3:0 Sivonjic (53'), 4:0 Barbaric (76'), 5:0 Kramaric (84'), 6:0 Morales (86'). Žuti karton: Tadejevic (Rijeka).

DINAMO: Loncaric -, Etto 6, Kovac 6 (od 46. Barbaric 7), Lovren 6,5, Cufre 6,5, Badelj 6,5 (od 75. Ibanez -), Vrdoljak 6,5 (od 56. Calello 6,5), Morales 7,5, Kramaric 7, Sivonjic 7,5, Mandžukic 7,5.

RIJEKA: Mance 5, Turkalj 5, Budicin 5, Cagalj 5, Tadejevic 5, Pamic 5, Landeka 5 (od 46. Križman 5), Štrok 5,5, Matko 5 (od 46. Ceh 5), ?alovic 5, Karoglan 5 (od 75. Smith 5).

Tocno 40 sekundi proteklo je prije nego što je pala u vodu prica trenera Roberta Rubcica o hrabroj izvedbi njegove momcadi u Maksimiru, a pocelo se potvrdivati nepisano pravilo o tome da je šepavi europski «Dinamo» za vecinu momcad u Prvoj HNL teško dostižna dimenzija. Naime, netom nakon što se krenulo s centra Mandžukic je lakim korakom prošao po lijevoj strani odigrao povratnu loptu za Moralesa koji je neometan udarcem s vrha kaznenog prostora pogodio vratnicu. Lijeva vratnica Manceova gola nije se ni prestala tresti, a na površinu su pocele izlaziti mane tipicne za provincijske momcadi kojima sam izlazak na travnjak nacionalnog hrvatskog stadiona predstavlja toliko stresno iskustvo da igraci u modrim dresovima ne moraju odigrati ništa posebno da bi stekli opipljivu rezultatsku prednost.

Buduci da je nakon samo deset minuta igre riješeno pitanje pobjednika, derbi kola je mogao poceti za one TV gledatelje koji nisu navijaci «Rijeke», a nemaju što pametnije raditi u to vrijeme. «Bijeli» su malo došli do zraka, povremeno se «došunjali» do domaceg šesnaesterca, a igraci u modrim dresovima svakih nekoliko minuta dodavali gas. Tek toliko da se utakmica ne bi pretvorila u lakši trening «modrih» uoci novog europskog dvoboja. Na dvije dobre intervencije Mancea (Cufre 30' i Etto 45'), osokoljeni gosti su uzvratili s cak dva udarca iz kuta u 36. i 37. minuti, te snažnim, ali nepreciznim udarcem Tadejevica sa 16 metara u 38. minuti. I to je bilo to. Za potpuno neravnopravnih 45 minuta manje-više ocekivano.

Ni u nastavku se ništa kljucno mijenjalo unatoc Rubcicevim promjenama. Momcad koja gubi duel za duelom, stoji daleko od igraca i nije u stanju disciplinirano držati raspored ne bi imala šanse ni protiv slabijih momcadi od najbolje hrvatske momcadi, koja je nedvojbeno kvalitetnija, ali sigurno ne toliko koliko se veceras cinilo. Treci pogodak Ilije Sivonjica (53'), cetvrti Tomislava Barbarica (76'), peti Andreja Kramarica (84') i šesti Pedra Moralesa (86') pokazuju da u rijeckoj momcadi ima puno više problema od nedostatka pojedinacne kvalitete i vremena za uigravanje. Bila je to klasicna igra macke i «bijelih» miševa koji su priuštili svojim navijacima najteži poraz u Maksimiru u Prvoj HNL. Sramota!


Podijeli: Facebook Twiter