Dinamo - Rijeka 4:1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Utakmica 20. kola Prve HNL: Dinamo - Rijeka 4:1 (3:0). Stadion Maksimir. Gledatelja: 4000. Sudac: Zlatko Šimčić (Koprivnica) - 7. Strijelci: 1:0 Krstanović (5'), 2:0 Čop (22'), 3:0 Čop (25'), 4:0 Čop (50'), 4:1  Benko (62'). Žuti karton: Datković (Rijeka).

DINAMO: Kelava -, Vrsaljko 7, Jedvaj 7, Šimunić 7, Ibanez 7, Ademi 7,5 (od 86. Rukavina -), Leko 7,5, Sammir 8 (od 73. Halilović -), Brozović 7, Čop 8, Krstanović 7,5 (od 62. Beqiraj -).

RIJEKA: Mance 5, Datković 5, Kreilach 5,5, Knežević 5,5, Mujanović 5,5, Brezovec 5,5, Močinić 5 (od 57. Mierzejewski 6), Škarabot 5,5 (od 57. Čaval 6), Alispahić 5, Cesarec 5 (od 80. Čulina -), Benko 6.

Točno pet minuta onih nešto više od 500 navijača Rijeke koliko ih je osvanulo u Maksimiru gajilo je iluziju da "bijeli" mogu nešto napraviti na gostovanju kod Dinama, odnosno da mogu barem promijeniti nepisano pravilo koje kaže da kad god Rijeka stigne malo ambicioznije u modro dvorište doživi grubo prizemljenje u vidu nekoliko pogodaka u mreži.

Naime, u petoj minuti Sammir je uzeo loptu na sredini terena, povukao je okomito prema golu te dodao za Brozovića. Uslijedio je dupli pas s Krstanovićem koji je ušao iza leđa Datkoviću te iskosa izašao pred Mancea i rutinski pospremio loptu u mrežu - 1:0.

Već tada je bilo jasno da se "bijelima" događa ono što su najmanje željeli - razigrani Sammir kraj kojega su Močinić, Brezovec i društvo izgledali kao nejaki "morčići". Ispostavilo se kasnije da je gotovo svaki ambiciozniji Brazilčev dodir s loptom značio u konačnici loptu u Manceovoj mreži što je rezultiralo s tri pogotka u riječkoj mreži u prvih pola sata utakmice.

U 22. minuti opet je Sammir povukao loptu prema riječkom kaznenom prostoru, oslobodio se nekoliko suparničkih igrača, a onda kad je napravio višak i navukao na sebe riječke braniče uposlio Čopa koji je, kao Krstanović, bio neumoljiv - 2:0. Tri minute kasnije Datković je predugo oklijevao s loptom u nogama na desnoj strani kaznenog prostora, Ademi ju je oduzeo te povratnom loptom pronašao Čopa za treći modri pogodak.

Tek nakon toga Rijeka je barem prividno uspostavila terensku ravnotežu. Doduše, i u takvim okolnostima mogla je primiti četvrti pogodak (Jedvaj glavom kraj gola, 34'), međutim barem su pokušaji igre davali određene rezultate. Štoviše, u 39. minuti jedan od tragičara u gostujućoj obrani, Niko Datković, volejom je namučio Kelavu koji je odbio njegov udarac uz dosta problema. Bio je to jedini gostujući udarac u okvir gola do odmora. Dinamo ih je imao ukupno tri i sva tri završila su iza Manceovih leđa.

Početak nastavka nije donio bitno drugačije odnose snaga. Dinamo je lakoćom održavao visoku prednost i čekao na prilike poput one u 50. minuti kad je Sammir izveo korner, Leko prenio loptu glavom do Čopa koji je na pet metara glavom postigao "hat-trick" - 4:0.

Ulaskom Mierzejewskog i Čavala na bokove Rijeka je promijenila raspored (iz 3-4-1-2 u 4-3-1-2) i počela dolaziti do zraka, a u 62. minuti i do utješnog pogotka. Lopta se nakon udarca iz kuta vratila do Brezovca čiji je centaršut glavom zahvatio Benko i prevario Kelavu - 4:1.

Nakon toga derbi je praktički završio, ako se uopće jučerašnja utakmica mogla nazvati derbijem. Za derbi su ipak potrebna dva prava protivnika. A Rijeka je postala ravnopravan suparnik tek nakon što je bilo vidljivo da su "modri" spustili nogu s gasa. Iako, za razliku od nekih ranijih izdanja u Maksimiru, Rijeka je težila igri. Badava kad je konačan rezultat - očajan. Od "bijelih" se očekivalo puno više unatoč činjenici da su naletjeli na inspiriranog Sammira i Dinamo koji si nakon poraza u Osijeku jednostavno nije smio dopustiti novi posrtaj. (I. VOLARIĆ/Novi list)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter