Dinamo postao "klub jedne obitelji"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četiri bivša kapetana zagrebačkog Dinama Dario Šimić, Igor Bišćan, Tomo Šokota i Silvio Marić održali su u Europskom domu u Zagrebu novinarsku konferenciju na kojoj su pojasnili zašto su se okupili u demokratskom bloku za Dinamo i zašto inzistiraju na izborima 'jedan član - jedan glas'.

"Ovdje smo jer osjećamo moralnu odgovornost prema Dinamo. Želimo povratak navijača i simpatizera, povratak poštenog i transparentnog rada i povratak gospodskog kluba. Želimo demokratski Dinamo, da se predsjednik bira po načelu 'jedan član - jedan glas'. Dugo smo šutjeli, no sada je pravo vrijeme da izrazimo ono što nas muči i da pokažemo što osjećamo prema klubu našeg djetinjstva," kazao je Šimić, dok je Igor Bišćan pojasnio kako iza njih ne stoji nikakva politička stranka ili institucija.

"Nismo se okupili kako bi srušili aktualnu vlast, niti smo instrument neke političke stranke ili institucije. U klubu vladaju sukob interesa, netransparentnost, diskriminacija i primitivizam. Za sve to je odgovorno vodstvo kluba. Izgubili su povjerenje navijača. Tako više ne ide, mora doći do promjene u klubu, a demokratski izbori su jedino logično i pošteno rješenje," naglasio je Bišćan.

Tomo Šokota je naglasio kako je 'Dinamo bio klub naroda, ponosa i prkosa, a da je danas postao klub jedne obitelji i privatnog interesa'. Šokota je dio karijere proveo u lisabonskoj Benfici koja ima najviše članova, 'sociosa' na svijetu, oko 220.000, i upravo je portugalski velikan idealan primjer kako bi i Dinamo trebao funkcionirati." "Dinamo je bolestan. Dugo smo šutjeli, no osjetili smo da trenutak da se skupimo. Medveščak je pozitivni primjer vođenja kluba. Navijača ima, Zagreb je nogometni grad, navijače samo treba pozvati da se vrate na tribine. Klub treba vratiti narodu i navijačima," poručio je Šokota.

Marić je dodao kako je sramota što se posljednjih godina događa u klubu, pa sada ispada da prvi strijelac kluba Igor Cvitanović nikada nije igrao za Dinamo. "To je sramota. Mi želimo demokratske izbore. Pozivamo sportaše, bivše igrače, navijače da se učlane u klub. Nema predaje idemo do kraja," poručio je Marić.

Kvartet bivših igrača 'modrih' nije želio otkriti vide li sebe u 'novoj križaljci', poručili su tek kako je sada najvažnije organizirati izbore po principu 'jedan član - jedan glas'. "Izbori se moraju provesti. Ja se nadam da je to Upravi i Skupštini kluba jasno. Sudstvo je donijelo takvo rješenje," kazao je Šimić, dok je Bišćan nastavio: "Apelirat ćemo na sve institucije da se primjeni ovo zadnje rješenje Sportske inspekcije. Apeliramo na zdrav razum i da se poštuje statut kluba."

Na pitanje stoji li iza njihove akcije Zvonimir Boban, kako je to istaknuo Zdravko Mamić, Šimić je bio jasan. "Mi smo ovo započeli, nadam se da će se ostali priključiti. Prosinečki je svoje rekao, nadam se da će nam i ostali pružiti podršku."

Na pitanje jesu li svjesni kako Mamić nikada neće svojevoljno raspisati izbore, Šimić je kratko odgovorio: "Mi se ne zamaramo s time. Znamo kako su diktatori završavali kroz povijest", zaključio je Šimić.

Mamić: Nikad neću otići!

"Nikad neću otići iz Dinama! Mogu otići jedino ako to legalno odluče organi kluba i ako se uspješno provede privatizacija kluba. Dinamo mora hitno otići u privatizaciju, ali poznajući mentalitet mislim da nema šanse da to provedemo. Nemojte očekivati da odem iz Dinama, otići ću samo ako se pojavi pojedinac koji će to tražiti od mene ako se privatizira klub", kazao je Mamić na konferenciji za novinare koja je organizirana istovremeno kada i konferencija inicijative "Za naš Dinamo" na kojoj su se pojavili bivši igrači zagrebačkog kluba Igor Bišćan, Darijo Šimić, Tomislav Šokota i Silvio Marić. Mamić je za sve optužio još jednog bivšeg Dinamovca Zvonimira Bobana: "Idejni arhitekt cijele priče je Zvonimir Boban". Osvrnuo se i na incident u Splitu, gdje je za vrijeme utakmice Hajduk-Dinamo dobio udarac u glavu te je protiv njega podnesena krivična prijava zbog naguravanja s legendom Hajduka Ivom Begom. Požalio se na tretman koji delegacija Dinama ima kada god dolazi u Split u zadnjih nekoliko godina, dodavši kako mu se njemu i ostalim čelnicima Dinama nitko od vodstva Hajduka nije se ispričao za incident.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter