Dinamo - Porto 0:2

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stadion Maksimir. Gledatelja: 5.000. Sudac: Daniele Orsato (Italija) 6,5. Pomoćnici: Di Liberatore, Grilli (obojica Italija).  Strijelci: 0:1 Gonzalez (41'), 0:2 Defour (90'). Žuti kartoni:

DINAMO: Kelava 5,5 - Vida 5,5, Tonel 7, Šimunić 7,5, Pivarić 5,5 - Ademi 5,5 (od 58" Beqiraj 5), Calello 6 (od 79" Kovačić -), Brozović 5 - Rukavina 5,5 (od 67 Carrasco 5,5), Sammir 5,5 - Čop 5,5.

PORTO: Helton 6,5 - Miguel Lopes 6, Maicon 6,5, Otamendi 6, Alex Sandro 6,5 - Gonzalez 7, Defour 7, Moutinho 6,5 - Varela 6 (od 72" Atsu -), Martinez 6 (od 77" Kleber -), Rodriguez 5,5 (od 88" Mangala -).

Godinu dana kasnije Dinamo je ponovio lanjsku uvertiru Lige prvaka na stadionu Maksimir. Jedina je razlika bila u tome što je ulogu "Reala" ovog utorka preuzeo Porto. Sve ostalo bilo je isto. Modri su odigrali srčano i vrlo borbeno, ali na kraju su ostali kratkih rukava.

Prvo uzbuđenje stiglo je u 6. minuti, to nakon što su igrači Porta pomislili da su otklonili opasnost. Naime, Marcelo Brozović prihvatio je jedan "otpadak" na sredini terena i odigrao sjajan pas u dubinu za Duju Čopa koji se uspio otresti Miguela Lopesa i uletjeti u kazneni prostor. Uslijedilo je oštro ubacivanje na drugu stativu, na dva-tri metra od gola. Na Dinamovu žalost, Ante Rukavina zavukao se iza leđa Nicolasa Otamendija koji je uspio riješiti nezgodnu situaciju.

Više nego pristojno otvaranje ohrabrilo je Modre. Štoviše, u idućih pet minuta Dinamo iznenadio portugalskog prvaka agresivnošću i brzim protokom lopte. Tako je Rukavina uspješno ostavio jednu loptu za Sammira čiji je udarac bio blokiran, a nešto kasnije Čop je s lijeve strane neuspješno tražio bliži kut Heltonovog gola, pogodivši vanjski dio mreže.

Nakon petnaest minuta igre Porto je uspio uspostaviti raspored snaga kakav se očekivao od momčadi s takvim rejtingom. Igrom od noge do noge gosti su polako počeli preuzimati dminaciju na terenu, ali nisu uspjeli stvoriti neku izgledniju priliku za poentiranje. Preciznije, Josip Šimunić funkcionirao je besprijekorno, kao u svojim najboljim danima, a Tonel je dosta dobro pratio njegov primjer.

No, razvoj situacije u prvom dijelu nije nosio ništa dobro za hrvatskog prvaka. Stoperi gostiju u tom su razdoblju uglavnom bili parkirani na centru, skupljajući lopte koje je odbila Dinamova obrana, a njihovi suigrači bez problema su radili nered po krilima. Slikovito rečeno, u pojedinim trenucima raspored igrača neodoljivo je podsjećao na rukometnu utakmicu. Modri su, doduše, htjeli nešto napraviti kroz brza otvaranja, no neprecizna predaja lopte i dobro postavljanje gostujućih igrača to su sveli na pokušaje.

Igrala se 40. minuta kada je Porto prvi put ozbiljno zaprijetio, i to zahvaljujući indolentnosti Ivana Kelave. Naime, "Dinamov" vratar neoprezno je izgubio loptu na rubu svog peterca, otvorivši iznenadnu priliku za Jacksona Martineza. Tonel je spasio stvar požrtvovnim uklizavanjem, no ta je situacija očigledno utjecala na Kelavino samopouzdanje. Konkretno, nekoliko sekundi kasnije čuvar modre mreže loše je reagirao na ubačaj Alexa Sandra s lijevog boka, a tu traljavu intervenciju u gol je pretvotio Gonzalez - 0:1.

Gol u završnici prvog dijela zaljuljao je Dinamove igrače, a njihovo stanje nije popravila ni prilika za petnaestominutno sabiranje misli u svlačionici. Doduše, uvodna dionica nastavka ponudila je umjereni optimizam, u obliku dva-tri izleta do ruba kaznenog prostora Porta, no te situacije ni izdaleka nisu mirisale na opasnost. Štoviše, čak nisu izazvale ni onaj urlik oduševljenja koji biva emitiran s tribina kod svake iole ozbiljnije akcije domaće momčadi.

Vrlo brzo stigla je i prva reakcija Dinamovog trenera Ante Čačića, koji je umjesto defanzivnog veznjaka Arijana Ademija na teren poslao trećeg napadača, Fatosa Beqiraja. Preuzimanje većeg rizika isplatila se u 61. minuti, kada je pred golom gostiju nastala velika gužva nakon slobodnog udarca za Modre s lijeve strane. Lopta se odbijala među igračima i šetala po petercu, ali nije htjela u gol. Heltonovo ispucavanje na drugoj je strani otvorilo iznenadnu priliku za Jamesa Rodrigueza. Srećom po domaće, Kelava se sjajnom reakcijom barem malo iskupio za dotadašnje kikseve.

Završnica je protekla u znaku Dinamovog pritiska i Portovog čekanja kontre za zadavanje završnog udarca. Tako je 78. minuta donijela fantastičnu priliku za izjednačenje. Čop je centrirao s lijeve strane, a Bryan Carrasco je s druge stative gurnuo loptu prema praznoj mreži. Međutim, Helton je izniknuo iz zemlje i odbio loptu dalje od gola. Uslijedila je brza kontra koju je Kleber zaključio upropaštavanjem situacije "jedan na jedan" s Kelavom. I to je bilo to. Portugalski prvak je preko Stevena Defoura potvrdio pobjedu i uknjižio unaprijed upisane bodove - 0:2. (Davor PETROVIĆ; foto: B. Kovačev, D. Sopta/CROPIX)

 

 

 

     


Podijeli: Facebook Twiter